KİK, şikayetleri 30 gün içinde sonuçlandırıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2011 23:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Aralık 2011 tarihli Meclis Genel Kurulunda Milletvekili Baha Öğütken tarafından verilen bilgilerdir:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'yla kurulmuş olan Kamu İhale Kurumu görevini yerine getirirken bağımsız, tarafsız, saydam, rekabeti artıran, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese eşit davranan, güvenilir ve kamu denetimine açık, kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanmayı amaçlayan, katılımcı, uzlaşmacı ve hizmet odaklı bir kurumdur. Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulayacakları esasları ve usulleri belirleyen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu Kanun'a göre yapılan ihalelere ilişkin sözleşmelerin düzenlenmesi, uygulanması ile esas ve usulleri belirleyen 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ışığında kaynaklarımızın hakkaniyetli kullanılmasının garantörüdür.

Meclisimizin değerli üyeleri, 2010 yılında 69 milyar 284 milyon Türk lirası kamu alımı gerçekleşmiştir. Bu rakam toplam bütçemizin yüzde 24'üne, gayrisafi millî hasılamızın ise yüzde 6'sına eşittir. Bu durum kamu alımlarının şeffaf, güvenilir, etkin ve verimli yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Hükümetimiz, uluslararası standartlara uygun ve süreci iyi tasarlayıp yönetecek yeni bir kurumsal yapı oluşturmuştur. Ayrıca, yolsuzluğun temel sebebi olan kapalı ihale sistemi ortadan kaldırılmış, saydam ve kamu denetimini esas alan bir sistem oluşturulmuştur.

Kurum, ihale işlerini Kanun'a uygun olarak yapar. Diğer yandan, ihale süreçleriyle ilgili şikâyetleri en kısa süreçte inceler ve neticelendirir. Buna örnek olarak, 2010 yılında açılan 133.341 ihaleden sadece 4.281'inin şikâyet başvurusu yapılmıştır. Bu şikâyetlerden yüzde 75'i otuz gün geçmeden cevaplandırılmıştır. Yine, bu şikâyetlerin sadece 636'sı yargıya intikal etmiştir. Geriye kalan 3.645 konu ise yargıya gerek kalmadan çözümlenmiştir. Tüm bu veriler Kurumun uzlaştırıcı ve hizmet odaklı olduğunu ortaya koymaktadır.

Yine, Kurum tüm bu bilgileri içeren istatistikleri kamu ile paylaşmaktadır. Böylece Kurum güvenilir bir yapıya kavuşmuştur. Çok kısa bir zaman diliminde, sadece 251 personelle böyle önemli bir yükün altından layıkıyla kalkan Kurum, halkımızın vergilerinin en etkin şekilde halkımıza dönmesini sağlamaktadır.

Değerli milletvekillerimiz, hayatımızın her alanını kolaylaştıran İnternet teknolojisi kamu ihale işlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Eylül 2010 tarihinde Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) hizmete başlamıştır. EKAP sayesinde kamu alımlarında yüzde 20'ye varan tasarruf sağlanmıştır. Üç aşamalı olarak devreye giren EKAP sayesinde kurumlar ihale dokümanlarını EKAP üzerinden hazırlamaya başlamışlardır. İhale ilanlarına hızlı erişim sağlanarak ihale süreci kırk günden yirmi sekiz güne indirilmiştir. Yine, ihale dokümanlarının mevzuata uygunluğu otomatik denetlenip hata en az seviyeye indirilmiştir. Kriterlere göre ihale ilanları arama imkânları sağlanmıştır. İhale fırsatları e-posta yoluyla bildirilir hâle gelmiştir. İhale dokümanları elektronik imzayla indirilebilir hâle gelmiş, böylece ücret ödemesi ortadan kaldırılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi üzerinden vergi borcu, bilanço, gelir tablosu ve sosyal güvenlik prim borçları sorgulanabilir hâle gelmiştir. Bu sayede bürokratik süreç hızlanmıştır. Sonuç olarak, neredeyse tüm ihale süreçleri kâğıtsız olarak, elektronik ortamda yapılabilir bir hâle gelmiştir. Çağdaş, şeffaf, kolay ulaşılabilir, denetlenebilir, etkin bir yapı, bir gurur tablosu ortaya çıkmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber