Çelik, Meslek Liselerine yönelik projeleri açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2005 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mesleki ve teknik eğitim okullarının özendirilmesi için bu okullarda öğrenim gören öğrencilere 15 ay yerine 10-11 ve 12 aya varan askerlik imkanı sunulabileceğini açıkladı ve başlanacak çalışmanın Milli Savunma ve Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alındıktan sonra kesinleşeceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık Beşevler Şura Salonu'nda, 2005-2006 öğretim yılında yeni müfredatın uygulamaya konulmasıyla ilgili olarak okul müdürlerinin bilgilendirilmesiyle ilgili toplantıya katıldı. Çelik burada okul müdürlerine yaptığı konuşmada, yeni müfredatın başarıya ulaşmasında okul müdürlerinin ve öğretmenlerin belirgin etkisi olacağını söyledi. Çelik, yeni müfredatla iyi insan, iyi vatandaş ve iyi birey yetiştirmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, "Değişime ayak uydurmak zorundayız. Değişerek gelişmeliyiz. Yeni müfredatımızla da bunu hedefliyoruz" dedi. Bakan Çelik, konuşmasının ardından gazetecilerin meslek liselerine yönelik sorularını cevaplandırdı. Mesleki ve teknik eğitimin özendirilmesi amacıyla Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak yöneltilen soruları cevap veren Çelik, mesleki ve teknik eğitimin tek probleminin farklı katsayı uygulaması olmadığını söyledi. Çelik, bu okulların "ayağa kaldırılması", "Türkiye'deki bu çarpıklığı giderilmesi" için yapılabilecekler üzerinde fikir jimnastiği gerçekleştirdiklerini belirterek, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik hem var olan askerlik süresinden daha kısa süreli askerlik ve sigortalık imkanı üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Çelik, bu çalışmaların kendileri dışında başka kurumları da ilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Meslek lisesi mezunu öğrencilere askerlik avantajı sağlayabilir miyiz? Bu düşüncelerimiz arasındadır ancak buna karar verecek olan Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığımızdır. Meslek yüksek okullarına maalesef beklenen rağbet yok. Öğrenciler meslek yüksekokullarında aldıkları eğitime ilişkin 'benim askerliğime bile yaramıyor' diye düşünüyorlar. Fakülte mezunu olana 8 ay askerlik yaptırırken, diyelim ki meslek yüksekokulu mezunu 10-11-12 ay askerlik yaptırabiliriz. Bu bir düşünce. Peki bu potansiyel ne kadardır bunlar kaç kişidir. Şu andaki asker ihtiyacımız böyle bir uygulama yapıldığı zaman karşılanabilir mi, bunun teknik tarafını değerlendirecek olan Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığıdır."

"BOLU'DA YAŞANAN OLAY CİDDİ"

Çelik, meslek liselerini özendirme amaçlı diğer çalışmalarının ise öğrencilerin okula başladıkları gün sigortalanmalarını sağlamak şeklinde olacağını bildirdi. Çelik, "Veyahut da ileride devlet memuru olduğu zaman okulda geçen süre onların hizmet süresinden sayılabilir mi nitekim böyle uygulamalar da var" dedi. Çelik, söz konusu iki çalışmanın da henüz fikir aşamasında olduğunu belirtirken, "Altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bu konuda kesinleşmiş yarın 1 ay sonra uygulamaya konabilecek henüz bir şey yok" dedi.

Çelik, askerlikle ilgili öğretmenlere yönelik Genelkurmay Başkanlığı ile başka bir çalışmaları olduğunu da ifade ederek, asker öğretmenlerin teskere dönemlerinin eğitim-öğretim yılına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinin amaçladıklarını bildirdi. Çelik, "Asker öğretmenlerin özellikle askere alınma celp tarihleri ile eğitim takvimi örtüşmediği için nisan ayında asker öğretmen teskere alıyorlar. Özellikle kırsal kesimde asker öğretmen teskere alıp esas yerine döndüğü zaman oradaki eğitim alt üst oluyor, biz bunu bütün mahsurlarıyla birlikte Milli Savunma Bakanlığı'na bir yazı ile yazdık. Onlar şu anda bunu değerlendiriyorlar, oradan ümit ediyoruz ki olumlu bir sonuç çıkar bu mesele çözülür" diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde dün düzenlenen temel atma törenine Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın katılmasına karşın rektörün bulunmamasına nedeniyle yaşanan gerginliği sorması üzerin "Önemli ciddi bir konudur. Bizatihi Başbakanımızın muhatap olduğu bir konudur şüphesiz ki değerlendirilecek bu mesele" açıklamasında bulundu.

Başka bir soru üzerine de 19 Mayıs Üniversitesi'nde kadrolaşma iddiaları değerlendirerek, üniversiteden çok sayıda iddialar ulaştığını söyleyen Çelik, konunun YÖK'ün de gündeminde olduğunu belirterek, "Üniversitelerimizin ideolojik mekanlar haline gelmemesi çok önemlidir. Bilimsellik bunu gerektiriyor. Maalesef ifade ediyorum ki dün Bolu'daki gibi üniversitelerde üzücü olaylar meydana geliyor. 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki iddiaları Bakanlık olarak da inceliyor, ona göre yetkili mercilerle irtibat kuruyoruz" diye konuştu.

Çelik, Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanması yönündeki AİHM kararına ilişkin olarak ise yorum yapmaktan kaçınarak, hükümetin konuyu değerlendirerek gerekli açıklamaya yapacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber