Hükümet işçilerle masaya oturuyor

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş bu yıl yaklaşık 400 bin kamu işçisi adına yürüteceği toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yönelik hazırlıklarını 17 Mayıs'ta toplanacak "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu"nda sonuçlandıracak.

2005-2006 yıllarını kapsayan kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında toplam 371 bin 129 işçinin 2 yıllık ücret zamları belirlenecek. Görüşmeler sonucunda imzalanacak toplu iş sözleşmeleri ise çoğunlukla ocak, şubat ve mart aylarından yürürlüğe girecek.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikalar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla oluşturulan ve Türk-İş yönetimi ile 6 sendikanın genel başkanından oluşan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu"nun 17 Mayıs Salı günü toplanarak Hükümetle yürütülecek görüşmelerin stratejisine son noktayı koyması bekleniyor.

Bu toplantının ardından da Türk-İş yönetiminin Hükümet adına toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile biraraya gelmesi bekleniyor. Türk-İş yönetimi, 23 ya da 24 Mayıs günü Bakan Şahin'i Türk-İş'e akşam yemeğine davet etti.

THY VE TELEKOM'DA GREVE DOĞRU

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerine şubat ayında başlanan Karayolları Genel Müdürlüğü, Türk Telekom, Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları'nda yaklaşık 70 bin işçi adına yürütülen görüşmelerde sona yaklaşıldı. Söz konusu iş yerlerinde iki aylık müzakere süreci geçen ay sonunda tamamlandı. Bu iş yerlerinde bir aylık ara bulucu aşamasında anlaşma sağlanamaması durumunda grev kararının alınması öngörülüyor.

ÇALIŞMA SÜRESİ DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Kamu işveren sendikaları, özellikle İş Yasası'nda bulunan esnek çalışma koşullarının toplu iş sözleşmesine yansıtılmasını istiyor. İşçi sendikaları ise kuralsızlık getireceği gerekçesiyle bu talebi kabul etmiyor.

Görüşmelerde, çalışma süresinin esnekletirilmesi ve İş Yasası'nda günde 11 saata kadar fazla mesai olmaksızın çalıştırılma önerilerinin en çok zorlanılacak değişiklik olarak değerlendiriliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber