Bilişim suçlarıyla karşılaşmamak için önleminizi alın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2012 13:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği, vatandaşları bilişim suçlarıyla karşı karşıya kalmamaları için gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

Bilişim Suçları Büro Amirliği, internette suç unsuru oluşturabilecek konulara ilişkin 24 saat denetim yapıyor. Bilişim suçlarının işlendiği uluslararası dolandırıcılık durumlarında Interpol Daire Başkanlığı ile temasa geçilerek şüphelilere ulaşılabiliyor. Birimin üzerinde durduğu konuların başında, sanal ortamda sıklıkla rastlanan bilişim sistemine girme ve verileri ele geçirme, e-posta adresi ve internet profili şifresini kırarak ele geçirme, internet yoluyla hakaret, tehdit ve taciz içerikli mesaj gönderme, internette kişisel bilgilerin paylaşılması ve internet yoluyla dolandırıcılık gibi konular geliyor. En çok üzerinde durulan konu ise son zamanlarda giderek artan kredi kartı ve sanal banka dolandırıcılığı.

Kişilerin bilişim yoluyla kolay para kazanma isteğinin, bu suçların oluşmasını tetiklediğini belirten emniyet yetkilileri, "İnsanlar artık interneti, 'Nasıl para kazanırım?' mantığıyla kullanıyor. Bu da birtakım suçları beraberinde getiriyor. İzmir'de son bir yılda kredi kartı ve sanal banka dolandırıcılığı yoluyla yaklaşık 7 milyon liralık vurgun yapan yediden fazla çete çökerttik." diyor. Bankaların dolandırıcılara karşı birtakım önlemler aldığını, fakat dolandırıcıların bunlara cevaplarının da gecikmediğini vurgulayan yetkililer, "Bankalar, internet şubesi kullanıcılarının cep telefonlarına tek kullanımlık şifreler gönderiyor. Dolandırıcılar, kart sahibinin kimlik bilgileriyle bankanın kısa mesaj gönderdiği SIM kartı çıkarıp şifreye ulaşabiliyor." şeklinde konuşuyor.

Bilişim suçlarıyla karşı karşıya kalmamak için vatandaşların birtakım önlemler alması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, şunları kaydediyor: "Bilişim suçlarının çoğu, kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. Bu konuda yeterli bilince sahip olunmalı. İnternette sanal kart kullanılması, diğer kartların limitlerinin az tutulması ya da hiç kart kullanılmaması en mantıklı yollar gibi görünüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber