Askerî hakimden rahatsız olan AİHM, askerî mahkemeyi adil buluyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Apo'nun yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde bir askeri hakimin görev yapmasını ?adaletsiz yargılama'ya gerekçe gösteren AİHM'nin çeşitli tarihlerde 2 askeri hakim ve 1 subay üye bulunan Türk askeri mahkemelerini haklı bulan kararları var.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında sonuçlanan Hakan Önen davası, bu konudaki en yeni örneklerden biri. Ankara Mamak Muhabere Okulu'nda 1994 yılında asteğmen olarak görev yaptığı sırada Askeri Mahkeme tarafından hakkında mahkumiyet kararı verilen Önen, AİHM'ye ?mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiasıyla' dava açtı. Şikayeti 10 Şubat 2004 tarihinde sonuçlandıran AİHM, yargılamada ?ihlale neden olunmadığı' kararına vardı. Mahkeme, 25 Mayıs 2000 tarihinde Hüsnü Yavuz adlı vatandaşın aynı yöndeki şikayeti üzerine de benzer bir karar aldı. Kararda, ?Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde görev yapan mahkeme üyelerinin atama şekilleri ve görevleri süresince sağlanan güvenceleri nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ?bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil yargılanma hakkını' düzenleyen 6. maddenin 1. fıkrası kapsamında herhangi bir ihlale neden olmadığına...? dikkat çekildi.

Emekli askeri hakim ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, AİHM'nin Apo'nun yargılanmasındaki ?askeri hakimi' gerekçe göstererek davanın adil olmadığına karar vermesinin, önceki kararlarla çeliştiğini savundu. Öcalan Davası'nda birkaç duruşmaya askeri hakim katıldığını hatırlatan Toprak, ?Oysa askeri mahkemelerin duruşmalarında 2 askeri hakim, 1 subay üye bulunuyor.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber