TÜSİAD özerk üniversiteye yasal güvence istedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ocak 2012 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD heyetinden YÖK'e 'üniversite' önerileri... TÜSİAD, yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya'yı ziyaret etti, yükseköğretim taleplerini içeren raporu sundu. Üniversite özerkliğinin anayasada yer alması, esnek, şeffaf bir yapı istendi...

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Enver Yücel ile Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Aydınlar'dan (TFF Başkanı) oluşan heyet dün YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'yı ziyaret etti. Boyner, ziyaret sonrası şunları söyledi:Hem anayasa değişikliği hem eğitimi ele alacağımız bir programın başlangıcındayız. 2008'de hazırladığımız yükseköğretim raporunu aktardık. Üniversitelerin özerkliklerinin anayasada güvence altına alınması gerekir. Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeyi planlayan bir Türkiye var ama şu andaki insan gücümüzün buna yeterli olmadığını görüyoruz. Bu yüzden üniversitelerimizin daha bağımsız, özerk, esnek, hesap verebilen bir yapıya kavuşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.'

ZORUNLU EĞİTİM 13 YIL OLSUN

Enver Yücel ise 'Zorunlu eğitimin 12+1 13 yıl olmasını arzu ediyoruz. Zorunlu eğitim ne kadar uzun olursa ülkenin entelektüel düzeyi o kadar yükselir. Ancak üçe bölünmüş olmasını sağlıklı görmüyoruz. Bu konuda yeni bir rapor sunacağız' dedi. TÜSİAD önerileri şöyle:

- Dünyada rekabet ettikleri üniversitelerde mevcut olan özerkliğe ulaşmaları zorunlu. Üniversitelerin, eğitim ve araştırma programlarını belirleme, akademik personelini işe alma özerkliğine sahip, bütçesini misyonu çerçevesinde kullanabilen, bina ve arazilerini gelir getirici yönde kullanma hakkı olan kurumlara dönüştürülmesi gerekmektedir.

- Üniversitelerin kaynak elde ettikleri kurum-kuruluşlara karşı hesap verebilirlik mekanizmalarının devreye sokulması zorunlu.

- Rektör seçimleri liyakat temeline dayandırılmalı, kurum içi-kurum dışı tüm paydaşların temsil edildiği kurul aracılığıyla yürütülmelidir. Rektör yardımcısı sayısına üniversite karar vermeli.

- Üniversite-sanayi işbirliklerinde patent hakkı ve geliri dağılımı akademisyenlerin bu tip projelerden patent geliri elde edecekleri şekilde düzenlenmeli. Terfilerde, araştırmacının elde ettiği patentler kriterler arasında yer almalı.

- Üniversite ile sanayi arasındaki ortak projeleri teşvik için kontratlı araştırma yapılmasına olanak verecek düzenlemeler yapılmalı; özellikle tıp fakülteleri haricindeki fakülteler için Yüksekoğretim Kanunu içerisindeki döner sermaye tanımlaması revize edilmelidir.

- Katkı payını ödeme gücü olan öğrenciler için devlet sübvansiyonunun giderek azaltılarak kaldırılması hedeflenmelidir.

RAPORDA 'Üniversitelerarası Kurul ve Rektörler Komitesi'nden oluşan ikili yapı yerine Rektörler Konseyi kurulmalı. YÖK, yükseköğretim kurumlarını hükümet nezdinde temsil eden, eşgüdümünü ve yönlendirilmesini sağlayan ulusal bir organa dönüştürülmelidir' önerileri de getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber