Meteoroloji Uzmanı: Nisan'a kadar kış var

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Ocak 2012 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Pasifik Okyanusu'ndan gelen ılık su akımı El Nino nedeniyle Türkiye'nin tropikal iklime doğru kaydığını söyledi. Şen, "Mart sonuna kadar kış var. Soğuk oldukça fazla hissedilecek. Hortum ve seller artacak" dedi.

Kara kış kapıya dayandı. Yurdun genelinde hava sıcaklığı önceki haftalara göre düştü. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava sıcaklığının düşmeye devam edeceğini söyledi. Hafta sonu sıcaklığının 4 derece birden düşeceğini belirten Şen, "Kuzeyden gelen sistem nedeniyle sıcaklık düşüşü 2 hafta boyunca devam edecek" dedi.

KIŞ UZAYACAK

Pasifik Okyanusu'nda etkili olan ılık su akımı "El Nino" nedeniyle kışın uzayacağını ifade eden Şen, "Martın sonuna kadar kışın sert koşullarını yaşayacağız. Geçen yıla nazaran ortalama 1-2 derece daha düşük geçecek kış sert geçecek. Normalde özellikle batı bölgelerinde kışın şubat sonu mart başında sona ererdi" diye konuştu.

HORTUM VE SELLER ARTACAK

Şen, güney ve batı kesimlerde görülen sel ve hortumların artarak devam edeceğini de ifade etti. Söz konusu şiddetli yağmurun kuraklığa davetiye çıkardığına dikkat çeken Prof. Şen, "Meteorolojik parametrelere göre yağmur ne kadar şiddetli yağarsa kuraklık o denli artar. Artık tropikal iklime doğru kayıyoruz. Bu tür afetlere de alışmalıyız" açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Orhan Şen, soğuk havada hava kirliliğini en üst seviyeye çıktığına da dikkat çekti.

EN SOĞUK KIŞ DEĞİL

2010 kışı için ileri sürülen "son bin yılın en soğuk kışı" iddiasına da değinen Şen, gerçeği yansıtmayan bu iddianın arkasında Rusya'nın olduğunu söyledi. Şen, Rusların doğal gaz satışını ve fiyatını artırmak için Polonyalı meteoroloji uzmanlarına dillendirdiğini kaydetti.

İSTANBULLULAR KARI UNUTSUN

İstanbul için de ilginç bir tespitte bulunan Prof. Dr Orhan Şen şunları söyledi: "İstanbul'da kar yağmıyor. Neden? Çünkü şehirleşme var. Eğer 20 sene önce olsaydı bugün İstanbul'da en az 20 santimetre kar olacaktı. Nitekim 20 sene önceki nüfus 5-6 milyon, bina sayısı da bugünün 4'te biri kadardı. Her bina ve her insan bir soba vazifesi görüyor. Etrafını ısıtıyor. Güneşten aldığı enerji kaynağını tutarak bunu radyasyon olarak yayıyor. Böylece şehrin üzerindeki sıcaklık 2-3 derece artmış oluyor. Buna biz ısı adası etkisi diyoruz. Nüfus yoğunluğu her geçen gün artıyor. Bu nedenle birkaç yıl sonra İstanbul için karı tamamen unutmamamız gerekecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber