Emzirmede yanlış inanışlar, bebeğe zarar veriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2012 12:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, emzirme konusunda halk arasındaki doğru sanılan yanlış inanışların bebek sağlığına zarar verdiğini belirtti. Yakıncı, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği şekilde çocukların erkek-kız diye ayırt edilmeden iki yıl emzirilmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yakıncı, bebek emzirme konusunda halk arasında doğru olduğu varsayılan ?Erkekleri çok emzirilmeli ki aslan gibi olsun, kızları da az emzirilmeli ki nefsi kurusun' gibi yanlış inanışların olduğunu belirtti. Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisinin sınavda 'başarılı emzirmenin temel kuralları nedir?' sorusuna "Kız çocuklarının bir buçuk yaşına, erkek çocukların iki yaşına kadar emzirilmesi gerekir? cevabını verdiğini anlatan Prof. Dr. Yakıncı, "Elbette bu cevap karşısında irkildim. Nereden çıktı bu cevap diye düşünürken biraz araştırınca halk arasında böyle bir yanlış inancın olduğunu fark ettim. Toplum kültüründe bunun gerekçesi; ?Erkekleri çok emzirilmeli ki aslan gibi olsun, kızları da az emzirilmeli ki nefsi kurusun" düşüncesinin yaygın inanış olması." diye konuştu.

Özellikle bölgede annnelerin bebeklerini yatırarak emzirmesinin yaygın olan hatalı bir uygulama olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yakıncı, "Bazı anneler, geceleri bebeği yatağına alarak yatar pozisyonda emzirmeye çalışmaktadır. Bir müddet sonra anne yorgunluk ve uykusuzluktan dolayı kendinden geçmekte ve uyumaktadır. Anne uyurken bebeğin ağzında göğsü kalmaktadır. Uyku esnasında bebeğe doğru döndüğünde ya da bebeği göğsü ile sıkıştırdığında bebek nefes alamamakta ve hayatını kaybetmektedir." dedi.

"DOĞUMDAN SONRA İLK YARIM SAATTE BEBEK EMZİRİLMELİ"

Bununla birlikte ?doğumdan sonra bebeğe üç ezan geçtikten sonra süt verilmesi' gibi bir inanışın da yanlış olduğunu vurgulayan Yakıncı, "Doğduktan sonra ilk yarım saat içinde emzirilmeyen yeni doğmuş bebekler bu yanlış inanıştan zarar görebilir. Anne sütü çok değerlidir ve yararları sayılamayacak kadar çoktur. Bebeğin bu değerli üründen bir an önce, doğar doğmaz yararlanması gerekir. Eğer bebekler doğar doğmaz ilk yarım saat içinde ve sonrasında 2?3 saat arayla beslenmezlerse kan şekerleri düşer. Kan şekerinin düşmesi beyinde etkiler meydana getirir. Bu ilerde körlüğe bile neden olabilecek bir durumdur.Anne sütünün gelmediği bazı nadir durumlarda yeni doğmuş bebeğin üç saatten fazla aç kalması kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Böyle durumlarda annelerin mama vermesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber