Komuta ile akademi yürümedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Ocak 2012 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKŞAM'IN 'Askeri akıl oyunları bitti' haberi yankı uyandırdı. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) kapatılması, kurumla çalışan akademi çevrelerinde farklı tepkilere neden oldu.

SAREM'in çalışmalarında yer alan ODTÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, 'Anladığım kadarıyla askeriyenin içinde yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Bu da artık vadesini dolduran bir yapılanmaydı' dedi. Bağcı şöye devam etti: 'Siyasi mesaj olarak algılanmamalı. SAREM biraz da 2000'li yılların başında bölgesel konuları, askeriyenin sivillerle birlikte izleyebileceği bir yapı gibi düşünüldü ama katılan birçok akademisyen arkadaş, kıdem vs. konuları nedeniyle rahatsızlığını iletmişti.'

ÜST VARKEN FİKİR SÖYLEMEK ZOR

Daha önce SAREM'de görev yapan Prof. Dr. Çağrı Erhan ise görüşlerini 'Kurulduğu andan itibaren akademik kimliği öne çıkmadı. Bir reform gerekiyordu yapamayınca kapatmışlar' sözleriyle dile getirdi. Erhan, şöyle devam etti: Karar, Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı görevine gelmesinden hemen sonra alındı. Yakın süreçte SAREM'in yaptıklarını yapabilecek kurumlar ve enstitüler oluşturuldu. Bürokratik bir bünye içerisinde akademik bir platform oluşturmak da pek mümkün değil. Çünkü bir askerin 'üstünün' bulunduğu bir yerde bir fikir ortaya koyması oldukça zor. TEPAV Uzmanı Dr. Nihat Özcan ise 'Dünyanın her yerinde örnekleri var. Kapatmak yerine daha profesyonel bir yapıya dönüştürülmeliydi yorumunu yaptı.

Mahmut GÜRER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber