Bölgeye göre Asgari Ücret

Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'ın açıklamalarıyla tartışılmaya başlanan asgari ücret konusunda Ankara Sanayi Odası'ndan (ASO) farklı bir öneri geldi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Zafer Çağlayan, hazırladıkları bir raporla, asgari ücretin sektöre ve bölgeye göre farklı uygulanması gerektiğini söyledi.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan sektöre ve bölgeye göre farklı asgari ücret uygulanmasını istedi. Çağlayan, "yerel asgari ücret"le ilgili çalışmayı bu hafta içinde tamamlayacaklarını ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir rapor halinde sunacaklarını söyledi. Türkiye'nin, iş piyasasına giren genç nüfusa yeterince istihdam yaratamadığını belirten Çağlayan, istihdam üzerindeki ağır yüklere dikkati çekti. Çağlayan, "Asgari ücretlinin eline net 350 milyon lira geçiyor. 'Bu para fazla' dersek vicdansızlık yapmış oluruz. Ama bir asgari ücretli için işveren de bir o kadar daha ödüyor. Çin'de asgari ücret 25- 75 dolar arasında bizde ise işverene maliyeti neredeyse 500 dolar. Çinli'nin bir yılda aldığını biz 1 ayda ödüyoruz. Asgari ücret üzerindeki vergi yüklerini azaltmak hatta kaldırmak gerekiyor" dedi.

İstihdam yükleri açısından OECD üyesi ülkeler içinde Türkiye'nin şampiyon olduğunu belirten Çağlayan, bu yüzden sigortasız işçi çalıştırılmasının yaygın olduğunu savundu. Asgari ücretin yapısının ve sisteminin yeniden tartışılmasının şart olduğunu belirten Çağlayan, "Birçok ülkede asgari ücret ya hiç uygulanmıyor yada bölgesel uygulanıyor. Asgari ücreti bölgesel ve sektörel olarak yeniden belirlemeliyiz. Doğu ve Güneydoğu bölgesine teşvik uygulanıyor. Biz bu bölgede Türkiye'nin Çin'ini yaratalım. Bununla ilgili çalışmayı yapıyoruz. Raporu tamamlayıp Başbakan'a sunacağız" dedi. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerin milli gelirden aldığı payla, Hakkari gibi illerin aldıkları payların farklı olduğuna belirten Çağlayan, "Her yerde aynı asgari ücret uygulanmamalı. Asgari ücreti bölgeye ve sektöre göre farklı belirlenmeli

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber