MEB'de mevzuat çıkarmaya gerek yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2012 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de özellikle bakan değişimi ile beraber oluşturulan 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye uyarlanmış mevzuatlar her defasında hazırlandığı söylendiği halde aradan geçen 4 ayda sonuç çıkmadı.

Aslında mevzuata da gerek olmadığı uygulamalardan görülmektedir. Bakan DİNÇER Şubat 2012'de atanacak 17bin öğretmenin atandıkları yerde en az 4 yıl çalışmadan görev yerlerinin değiştirilmeyeceğini açıklamıştır.

Bu açıklamanın ardından yayımlanan Atama Kılavuzunda dayanaklara baktığımızda atamaların ?Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği? esaslarına göre yapılacağı görülmektedir.

Kılavuzda yer alan;

?2.11. Öğretmen olarak atananlar, atandıkları yerde adaylık süresi dâhil en az dört yıl çalıştıktan sonra yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.?

İfadesi yönetmelikte yer almadığı halde kılavuzda yer alan bir husustur. Geçmişte kılavuzda yer almadığı halde uygulanmak istenen bir çok konu yargıya taşınmış ve yargı tarafından iptal edilmişken halen aynı hatalarda ısrar edilmesini anlamak mümkün değildir.

652 sayılı KHK'da ?Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır.? hükmünün yer alması bu sürenin 4 yıla çıkarılabileceğine işaret etmektedir fakat bunun mevcut yönetmelikte değişiklik yapılarak yapılması gerekir.

Uygulamada yönetmeliğe gerek kalmaksızın bakan talimatıyla ve imzasıyla hazırlanan bir kılavuz hükmü olarak karşımıza çıkmaktadır.

KHK'nın emrettiği ?GEÇİCİ MADDE 6 ? (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.?

hükmünden de anlaşılacağı üzere bakanlığın bir yıl içerisinde gerekli düzenlemeleri yapma zorunluluğu vardır. Düzenleme yapılıncaya kadar da mevcut yönetmeliğin bu kanuna aykırı olmayan (ki yer değiştirmede 3 yıl, özür grubunda adaylık şartı KHK'ya aykırı değildir) hükümler uygulanmaya devam olunmak zorundadır.

Bakanlığın bu uygulamasının; bundan sonraki süreçte hukuki düzenleme yerine bakan talimatlarıyla yönetim anlayışının hakim olacağının göstergesi olmamasını ümit ediyoruz?.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber