Yurtta kış etkisini sürdürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2012 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağrı, Erzurum, Muş, Kastamonu ve Siirt'te yoğun kar yağışı dolayısıyla 727 köy yolu ulaşıma kapandı.Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Kar ve tipi nedeniyle Ağrı'da 143, Erzurum'da 120 olmak üzere toplam 263 köy yolu ulaşıma kapandı. Ulaşımın sağlanamadığı köylerde özellikle hasta nakillerinde de sıkıntı yaşanıyor. Erzurum'da son 24 saatte, yolu ulaşıma kapalı olan köylerden hamile bir kadın, karla mücadele ve sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum'da eksi 8, Kars ve Ağrı'da eksi 7, Ardahan'da eksi 6, Bayburt'ta eksi 3, Erzincan'da eksi 1 ve Iğdır 0 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ardahan, Kars ve Ağrı'da eksi 2, Erzurum'da eksi 1, Bayburt'ta 0, Erzincan'da 2 ve Iğdır'da 4 derece olması bekleniyor.

Yetkililer, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının 5-8 derece düşeceğini bildirdi.

-Muş-

Muş'ta dün sabaha karşı aralıksız yağan kar nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 155 köy yolu ulaşıma kapandı.

Dün sabah itibariyle aralıksız etkili olan sürdüren kar yağışının ardından, merkezde 40, Malazgirt ilçesinde 60, Bulanık 35, Korkut 10, Varto 5 ve Hasköy 5 olmak üzere toplam 155 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Şeyhmus Yentür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının durması ile birlikte bu sabah itibariyle 16 ekip ve 100 personelle yol açma çalışmalarına değişik noktalarda hızlı bir şekilde başladıkları bildirdi.

Şu an kendisine gelen ihbarlara göre toplam 155 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden Yentür, ''Gerek merkezde ve gerekse ilçelerde oluşturulan ekipler vatandaşımızın ulaşım konusunda mağdur olmamaları için gece gündüz yol açma çalışması yapacaklar. Ancak vatandaşımız biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz'' dedi.

Muş'ta kar kalınlığının 68 santimetre olarak ölçüldüğünü belirten Muş Meteoroloji Şube Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının ise gece eksi 6, gündüz eksi 3 derece olarak ölçüldüğünü ve kar yağışının bugün ve yarın aralıklarla süreceğini tahmin ettiklerini söylediler.

-Kastamonu-

Kastamonu'da kar yağışı nedeniyle 253 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, Araç'ta 28, Ağlı'da 7, Daday'da 17, İhsangazi'de 13, Taşköprü'de 47, Tosya'da 19, Devrekani'de 35, Seydiler'de 12 ve merkezde 75 olmak üzere toplam 253 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Ekiplerin kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için aralıksız çalıştığı kaydedildi.

-Siirt-

Yoğun kar yağışı nedeniyle Siirt'in Eruh, Baykan, Şirvan ve Pervari ilçelerine bağlı 40 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş, yaptığı açıklamada, Eruh, Baykan, Şirvan ve Pervari ilçelerindeki kapanan 40 köy yolunun ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

Kurtuluş, oluşturulan 6 ekiple akşam saatlerine kadar kapalı tüm köy yollarını açmayı hedeflediklerini belirtti.

-Mersin-

Mersin'de kent merkezinde güneşli hava yaşanırken, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

Toros Dağları'nın eteklerinde bulunan köy ve beldelerde etkili olan kar yağış, kimi vatandaşlar için eğlenceye dönüşürken, kimi vatandaşlar için sıkıntıyı da beraberinde getiriyor.

Merkeze bağlı bin 453 rakımlı Arslanköy beldesinde yağış nedeniyle kar kalınlığı 1,5 metreye kadar ulaşırken, çiftçiler bahçelerinin kar altında kalmasının tedirginliğini yaşıyor.

Arslanköy Belediye Başkanı Arif Abalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldeye yılbaşı gecesinden bu yana aralıklarla kar yağdığını söyledi. Kar kalınlığının 1,5-2 metre civarında olduğunu belirten Abalı, ''Günlük yaşam yoğun kar yağışı nedeniyle olumsuz etkileniyor. Ancak karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri ile koordineli olarak çalışarak ana yolları açık tutmaya çalışıyoruz. Neredeyse karları atacak yer kalmadı'' dedi.

Köylünün geçimini çiftçilikle sağladığına işaret eden Abalı, yaklaşık 15-20 bin dönüm arazinin kar altında kaldığını, özelikle şeftali ağaçlarının zarar gördüğünü kaydetti.

Çiftçilerin bahçelerini kurtarma çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Abalı, şöyle konuştu:

''Yüksek miktardaki kar yağışı özellikle şeftali ağaçlarına zarar verdi. Çiftçinin geçim kaynakları kar altında yatıyor. Zaten haziran ayında dolu nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçiler, kırılan dallar sigorta kapsamında olmadığı için üzgün. Buna çözüm üretilmesi gerekiyor.''

Bu arada Karayolları Bölge Müdürlüğü ve belediye ekipleri ana yolları sürekli açık tutmak için çalışırken, TEDAŞ ekipleri de kopan elektrik tellerini onarıyor.

-Erdemli-

Erdemli ilçesine bağlı bazı köylerde de aralıksız süren yağış nedeniyle kar kalınlığı 1,5 metreye ulaştı.

Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, 15 gündür yağışı nedeniyle karayolları sorumluluk bölgesindeki Erdemli-Ayrancı karayolunun Sorgun köy yolundan itibaren 90 kilometrelik bölümünün ulaşıma kapandığını ve yolun Pazartesi gününden itibaren açılacağını kaydetti.

Özefe, Mersin İl Özel İdaresi Erdemli Bakımevinden 3 greyder, 2 kepçe ve 1 dozerle köy yollarında çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

İlçeye 60 kilometre mesafede bulunan Sorgun köyü muhtarı ve Erdemli Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Kılıç da, 30 yıldan beri bu yıl olduğu kadar uzun süreli ve çok miktarda kar yağışı görmediklerini söyledi.

Aşırı kar yağışı nedeniyle kar kalınlığının 1,5 metreye kadar çıktığını anlatan Kılıç, kapanan yollarının İl Özel İdaresi Erdemli Bakımevi ekipleri tarafından açıldığını ifade etti.

Kılıç, ayrıca Erdemli-Ayrancı karayolunda yol genişletme çalışması yapan ekiplerin de kar yağışı nedeniyle çalışmayı durdurduğunu ve makinelerin tamamen kar altında kaldığını kaydetti.

Köy yollarını açan greyderlerin zaman zaman zincirleri parçalanırken, yolda kalan araçlar ise vatandaşların yardımı ve iş makineleri ile çekilerek yoluna devam etti.

Haber yapmaya giden gazeteciler de araç lastiğinin patlaması sonucu zor anlar yaşadı.

-Düzce-

Düzce'de il genelinde, iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle Akçakoca'da 3, Cumayeri'nde 2, Çilimli'de 2, Gümüşova'da 1 ve Yığılca'da 8 olmak üzere toplam 16 köy yolu ulaşıma kapandı.

Düzce İl Özel İdaresi ile Düzce Belediyesi'ne bağlı ekipler, kapanan köy yollarını açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber