Kılıçdaroğlu'nun ?Kurultayı ben istedim' sözü doğru çıkmadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ?Kurultayı ben istedim? açıklamasına tepki gösteren muhalifler ?362 imzayla kararı biz aldırdık. Gündemi de biz belirleriz. Aksi halde kayyum talep ederiz? resti çekti.

Neşe Sarıdoğan / ANKARA

CHP'de yönetimle muhalefet arasındaki ipler kopma noktasına geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, tüzük kurultayını muhaliflerin imzası nedeniyle değil, kendisine verilen yetkiyle topladığını ve gündemi de kendisinin belirleyeceğini açıklaması muhalifleri ayaklandırdı. Muhalifler Kılıçdaroğlu'nun açıklaması üzerine Genel merkeze ihtar yazısı göndererek ?bizim gündemimizle toplanmazsa partiye kayyum atanır? mesaji verildi. CHP'de başını Önder Sav'ın çektiği muhalifleri reste zorlayan Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına bir destek de Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'tan geldi. Matkap, 26 Şubat'taki kurultay ile 362 imzalı başvuru arasında hiçbir ilişki olmadığını söyledi. Tüzüğün tüm maddelerinin görüşüleceğini, bunun için tek bir taslak hazırlanması amacıyla tüzük komisyonu oluşturulacağını belirten Matkap, ikinci bir kurultay yapılabileceği konusunda açık kapı bıraktı.

362 delegenin dediği olacak

Kılıçdaroğlu ve Matkap'ın bu açıklamalarına sert tepki gösteren ve imzacıların sözcüsü konumundaki CHP Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı ise kurultay isteminin delege kararıyla alındığına dikkam çekerek, ?Tüzük kurultayı için çağrı yapan 362 arkadaşımızın verdiği gündemle tüzük toplanır. Genel başkan bu gündeme sadece seçim maddesi ekleyebilir. Başvurumuzu yaptıktan sonra MYK'nın kendi gündemiyle tüzük kurultayı çağrısı yapması hukuken uygun değil? dedi. Yıldızlı genel merkezin gündem konusundaki ısrarı halinde hukuki ve siyasi bütün mücadelenin yürütüleceğini belirtti.

?İki laftan biri hukuk devleti ama...'

Kurultay için imza veren CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de kılıçdaroğlu'nun kurultayı tüzükten aldığı yetkiye göre toplantıya çağırdığı yönündeki beyanının hukuk dışı olduğunu savundu. Gök, iki laftan birisi hukuk devleti olanların da hukuk dışılığı savunmaları onları küçük düşürür? diye konuştu.

İkinci kurultay 1 Mart'ta olabilir

Tartışmalar sürerken öğleden sonra toplanan MYK sonrasında muhaliflerin taleplerinin görüşüleceği ikinci bir kurultayın 1 Mart'ta toplanacağı konuşulmaya başlandı. Nihat Matkap, ?3 Mart'ta olabilir 1 de? dedi.

Yetkiyi zamanında kullanmadınız şimdi bir müdahale hakkınız yok

Muhaliflerin CHP Genel Merkezi'ne gönderdiği ihtar yazısında Saadet Partisi Kurultayına atıf yapıldı ve ?Yetkinizi zamanında kullanmadınız. Parti Meclisi'nde bu çağrıyı yapmış olsaydınız haklı olurdunuz. Şu anda gündemi belirleme yetkisi imzacılardadır. Aksi takdirde Parti kayyuma gider? mesaji verildi. Parti tüzüğüne ve Siyasi Partiler Kanunu'na dayandırılan uyarıda şu noktalar dikkati çekti: ?Genel Başkan'a sadece seçimli kurultay çağrısı yetkisi verilmiştir. Genel Başkan delege imzalarıyla gelen Kurultay gündemine müdahale hakkına sahip değildir. Benzeri bir Kongre talebine yanıt vermeyen Saadet Partisi Genel Merkezi, Yargıtay kararı ile kayyuma gitmek zorunda kalmıştır. Genel Başkan'ın imzacıların verdiği Kurultay talebine ?seçim hariç? gündem maddesi eklemesi ?hukuksuzluk? anlamına gelir.?

Saadet Partisi'nin kurultayını örnek gösterdiler

Kurultay isteyenlerin verdiği dilekçede de Yargıtay'ın daha önce Saadet partisi için verdiği kayyum kararı hatırlatıldı. Saadet Partisi Genel Merkezi'nin kurultay isteyenlere karşı direnişe geçtiğinin anımsatıldığı dilekçede, açık örnek verilmeden, ?kayyuma devredilme? örneği de hatırlatıldı. SP Genel Merkezi, kurultay isteyenlerin taleplerini 45 gün içinde karşılamamış ve parti kayyuma devredilmişti. Muhaliflerin öncülüğünü yapan Önder Sav'ı o dönemde SP yöneticileri ziyaret etmiş, Sav kayyuma gitme konusunda görüş vermişti. Daha sonra parti kayyuma giderken, Mustafa Kamalak da kayyum atanmıştı.

İŞTE O İHTAR YAZISI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber