MEB, okulları dönüştürmekten vazgeçiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2012 00:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yayımlanan 2010/30 nolu Genelge gereği bu yıl sonunda Genel Lise kalmayacak tüm genel liseler ya Anadolu Lisesine yada Meslek Lisesine dönüştürülecekti. Bütün sakıncalarını ortaya koymamıza ve uygulamanın yanlışlığındaki ısrarımıza rağmen daha çok öğrencinin Anadolu Lisesine gideceği popülizmiyle konuya yaklaşılmış ve ısrar edilmişti.

Bu doğrultuda Anadolu Liselerinin öğretmen alım sistemi dahi değiştirilmiş ve sınavsız alım öngörülmüştü ta ki yargı duvarına çarpıncaya kadar.

2010 yılında başlayan süreç 2011 yılında seçim nedeniyle rölantiye ayrılmıştı. 2010 yılında İstanbul'da 28 Anadolu Lisesine dönüşüm yapan bakanlık 2011 yılında Mecidiyeköy, Alibeyköy olmak üzere birkaç okulla yetinmişti.

Bu yıl durum ne olacak süreç tamamlanacak mı diye sorular sorulurken sayın bakanın 01.02.2012 günü katıldığı TV programında belirttiği

?Bu açıdan bakıldığında ben mesela fen liselerinin, sosyal bilimler liselerinin, Anadolu liselerinin her birisini tüm ülkeye, her tarafta açmanın da mümkün olmadığını ifade edecek olursam,?

cümleleriyle bu sürecin tamamlanmayacağı yani tüm okulların dönüştürülmeyeceğinin işareti verilmiş oldu.

Peki dönüşüm duracak mı?

Hayır durmayacak az sayıda da olsa ihtiyaç doğrultusunda dönüşüme devam edilecek. Bu yıl dönüşecek okulların teklifleri Valilikler tarafından geçtiğimiz günlerde bakanlığa gönderildi.

Dönüştürme teklifleri yapılırken bazı İlçeler ilçe yönetimi olarak (İlçe Milli Eğitim Müdürü /Müdürlüğü) tasarruf kullanırlarken bazı İlçeler ilçedeki lise müdürleriyle bir araya gelip planlama yapmaya çalıştı.

Katılımcı olarak yapılmayan dönüşümlerin yarattığı sorunlar geçmişte tecrübe edildiği halde aynı hatada ısrar edenler oldu. Örneğin; İstanbul Sarıyer'de küçük bir binada eğitim veren orman alanında bulunması nedeniyle Atölye açılma imkanı dahi bulunmayan bir Genel Lise Endüstri Meslek Lisesi yapıldı. Buranın Endüstri Meslek Lisesi olmayacağını eğitimci olmayanlar tarafından dahi dile getirildiği halde dönemin yöneticileri tarafından hatada ısrar edildi. Bu okul yeniden Genel Liseye dönüştürülse yeridir aslında.

Dönüşümler devam ediyor belki de edecek fakat sayın bakanın aman meslek lisesi açın diye bir ısrarı olmadığı bilgisi bize ulaşmaktadır. Örneğin bir ilçenin brifing verirken ?sayın bakanım biz ilçemizde %70 Meslek, %30 Genel Lise hedefine ulaştık? demesi üzerine sayın ?bakanın yok öyle bir hedef? dediği konuşulmaktadır.

Dönüşümlerin devam edeceği görülmektedir. Buradaki en önemli sorun okulların bu konudan bihaber olmaları ve gelecek planlamalarını yapamamalarıdır. Bakanlığın süreci yakın zamanda tamamlayarak kitap tespiti, norm kadro belirlemesi, öğrenci velilerinin gelecek planlamaları dahil gelecek yıla ait planlamaların daha sağlıklı yapılabilmesi için kurumlara duyurması yerinde olacaktır.

Saygılarımla?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber