4 sedyeli ambulans uçaklar geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığının hava ambulans sistemi, yakında hizmete girecek 4 sedyeli ambulans uçakla daha da genişleyecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 4 sedyeli ambulans uçakla daha fazla sayıda hasta ve yardım ekibinin taşınabileceğini bildirdi.

Akdağ, AA muhabirine 2008 Ekim ayında başlayan hava ambulans sisteminde hayata geçirilecek yenilikler ve bugüne kadar yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçen yılın sonunda iki sedyeli ambulans uçak sayısının ikiden dörde çıktığını hatırlatan Akdağ, ''İlk aşamada hizmete giren iki uçağımızdan biri turbo jet, diğeri turbo prob tipindeydi. En son hizmete giren iki ambulans uçağımız da turbo jet tipinde'' dedi.

Hava ambulans sistemine iki uçağın daha dahil olmasıyla vakalara hem daha hızlı müdahale imkanı doğduğunu hem de hizmet verilen hasta grubunun ve alanın genişlediğini ifade eden Akdağ, şunları belirtti:

''Ambulans uçaklarımız sayesinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında müdahale ve tahliye ihtiyacı doğan hastalarımıza kısa sürede ulaşma imkanı bulabiliyoruz. Ambulans uçaklarımızın sayısı artıkça daha fazla sayıda hastayı geniş bir alanda bir yerden başka bir yere nakledebiliyoruz. Bugüne kadar batıda İngiltere'den doğuda Afganistan'a kadar ambulans uçak yollayıp çok sayıda hasta ve yaralının Türkiye'ye naklini gerçekleştirdik. Eskiden başka ülkelerin vatandaşlarını ambulans uçak gönderip aldırdığı haberleri yapılırdı. Şimdi bunları kendi vatandaşlarımız için hiç bir ücret almadan biz de yapabiliyoruz.''

-4 sedyelisi geliyor-

Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığın hava ambulans sisteminin bu ayın sonu ya da gelecek ayın ortasında hizmete girecek 4 sedyeli ambulans uçakla daha da genişleyeceğini bildirdi.

Aynı anda daha fazla sayıda hastanın taşınabileceği turbo jet ambulans uçağın özellikle afet durumlarında büyük bir ihtiyacı karşılayacağını vurgulayan Akdağ, mevcut ambulans uçaklarla 2 hasta veya 6 personel taşınabiliyorken 4 sedyeli ambulans uçakla aynı anda 4 hasta ya da herhangi bir afet anında 14 UMKE personelinin taşınabileceğini bildirdi.

Halen 17 ambulans helikopterle de daha kısa mesafede nakli gereken hastaların taşınabildiğini anlatan Akdağ, hizmetin aksamaması için ihtiyaç halinde devreye girmek üzere yedekte bir ambulans helikopterin hazır bekletildiğini söyledi.

-Binlerce hasta taşındı-

Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar ambulans uçakla 2 bin 196, ambulans helikopterle ise 10 bin 746 hasta veya yaralı nakledildi.

Hava ambulans sistemi hasta nakli dışında organ nakilleri için de devreye girdi.

Ambulans uçakla 164, ambulans helikopterle de 75 organ taşındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber