Depremzede 110 bin TL'lik eve 75 bin TL ödeyecek/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2012 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremzedelere yapılması planlanan 15 bin 205 kalıcı konuttan 12 bin 531 konutun ihalesinin tamamlanıp çalışmaların başladığını söyledi. TOKİ tarafından depremzede için yapılacak 100 metrekare bir konutun 75 bin TL'ye mal olacağını belirten Atalay, "Köylerde ise bir konuta depremzede 70 bin TL ödeyecek. Bu konutların bedeli 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl vadeyle faizsiz tahsil edilecek." dedi.

Van'da meydana gelen iki büyük depremde koordinatörlük görevi üstlenen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valiliği'nde basın açıklaması yaptı. Atalay'a basın açıklamasında Van Valisi Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AFAD Başkanı Faruk Oktay eşlik etti. Deprem sonrası yapılan işlerle ilgili açıklamalarda bulun Atalay, depremden sonra işlerin planlandığı gibi gittiğini ifade etti, Van'da bir başarı öyküsü yürütüldüğünü söyledi. Yaptıkları çalışmalarının yurt dışından da taktir edildiğini belirten Atalay, muhalefetin ise bu başarılarla övünmek yerine eleştirdiğini aktardı.

Deprem sonrası Van ve Erciş'te 14 çadır kent kurulduğuna dikkat çeken Atalay, şu anda 4 çadır kentte sadece bin kişinin yaşadığını, onların da en kısa sürede konteynerlere nakledileceğini dile getirdi. Vatandaşa 75 bin çadır dağıtıldığını, ihtiyacı olmayanların da çadırları Kızılay'a teslim etmesini isteyen Atalay, "Van'a 28 bin 500 konteyner istedik. Şu anda 35 konteyner kentteki 26 bin 500 konteynerin alt yapısı tamamlandı. Bu konteynerlerde bugün itibariyle 147 bin 206 kişi yaşıyor. Çadırda kalan 1000 kişi de en kısa sürede konteynerlere nakledilecek." diye konuştu.

Şehrin imar planının yeniden gözden geçirildiğini ve jeofizik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirten Atalay, "Yeni gelişim alanları belirledik. Çok güzel yeni mahalleler kurulacak. Bu arada 41 kilometre olan çevre yolunu 60 kilometreye çıkardık. Şehrin altyapı ve su sorunu uzun vadeli çözmek için proje hazırladık. Bu proje kapsamında 17 milyon TL'yi AFAD'tan aktardık." dedi.

DEPREMZEDE 110 BİN TL'LİK EVE 75 BİN ÖDEYECEK

TOKİ tarafından yaptırılacak deprem konutlarının bedellerini de açıklayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu anda yapımı planlanan 15 bin 205 konuttan 12 bin 531'inin ihalesinin tamamlandığını anlattı. Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirten Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bazı bloklar tamamlandı. Deprem konutlarının fiyatlarını da belirledik. 100 metrekarelik bir konutun maliyeti devlete 110 bin TL iken, devletin bir kısmını sübvanse edeceği konuta depremzede 75 bin TL'ye sahip olacak. Köylerde ise bu fiyat 70 bin TL olacak. Bu konutların bedeli 2 yıl geri ödemesiz 20 vadeyle faizsiz tahsil edilecek. Ancak köyler için farklı bir alternatif daha getirdik. Biz köylerde toplu köy yapmayı düşünüyorduk. Ancak köylülerin çoğu bunu kabul etmedi ve kendi yerlerinde ev yapmayı talep etti. TOKİ bu evleri de yapmayı düşünüyordu. Ancak bundan vazgeçildi. Şimdi kendi yerinde ev yapacaklara 40 bin TL kredi vereceğiz. Ahırlar için de 10 bin TL. Bu krediler de yine 2 yıl geri ödemesiz ve 20 yıl vadeyle ödenecek. Evlerin inşaası sırasında denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak."

Basın toplantısından sonra Başbakan Yardımcısı Atalay, Van Valisi Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve AFAD Başkanı Fuat Oktay, Topaktaş köyünde incelemelerde bulunduktan sonra Erciş ilçesine gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber