Borsada riskli yatırımları lise mezunları ve 41-55 yaş grubundakiler yapıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Şubat 2012 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Riskte en fazla, aylık geliri bin 500 ile 3 bin lira arasında olanlar öne çıkıyor. Borsada riskli yatırımları lise mezunları ve 41-55 yaş grubundakiler yapıyor. Riskte en fazla, aylık geliri bin 500 ile 3 bin lira arasında olanlar öne çıkıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi'nde yer alan araştırmaya göre, İMKB'de yatırım yapan bireysel yatırımcılar arasındaki risk algısı kişiden kişiye büyük farklılık gösteriyor. Sakarya Üniversitesi'nden Yrd.Doç. Mehmet Saraç ile Düzce Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Burak Kahyaoğlu'nun "Bireysel Yatırımcıların Risk Alma Eğilimine Etki Eden Sosyo-Ekonomik ve Demografik Faktörlerin Analizi" isimli araştırmasına göre, riskli yatırımı çalışanlar, emekliler, düşük ya da yüksek eğitimliler, erkek ya da kadınlar birbirlerinden farklı algılıyor. İşte sonuçlar:

40'tan sonra cesaret artıyor

* Yaşlı yatırımcıların risk alma eğilimi genç yatırımcılardan yüksek. 41-55 yaş grubuna dahil yatırımcıların risk alma eğilimi ortalaması, 26-40 yaş grubuna dahil yatırımcılardan daha yüksek.

* Meslek grupları arasında yüksek riskli yatırımlara en fazla emekliler ve finans sektöründe çalışanlar yöneliyor.

* Araştırmaya göre, işçi ve emekliler arasında risk alma eğilimi açısından anlamlı farklılıklar bulunuyor. Araştırma emekli yatırımcıların işçilerden daha yüksek risk alma eğilimine sahip olduğunu ortaya koydu.

* Eğitim seviyesi lise olan yatırımcıların risk alma eğilimi eğitim seviyesi lisans (üniversite mezunu) ve lisans üstü olan yatırımcılardan yüksek. Üniversite mezunu yatırımcıların risk alma eğilimi ise lisans üstü eğitime sahip yatırımcılardan düşük.

Geliri belirliyor

Araştırmaya göre, çalıp aylık geliri bin 500 liranın altında olan bireysel yatırımcıların risk alma eğilimi aylık geliri bin 501 ila 3 bin lira arasında olan yatırımcılardan düşük. Aylık geliri bin 501 ila 3 bin lira arasında olan yatırımcılar ise; ayda 3 bin ila 6 bin lira arasında kazancı olanlarla ayda 10 bin liranın üzerinde geliri olanlardan çok daha fazla risk alıyor. Aylık 3 bin-6 lira arasında kazananlar, 6 bin ila 10 bin lira aylık geliri olanlara göre daha az riske giriyor. 6 bin ila 10 bin lira arasında geliri olanlarsa 10 bin liranın üzerinde geliri oranlara göre daha fazla riskli yatırımlara giriyor.

Çocuklu aileler daha az riske giriyor

Çocuk sahibi olmayan yatırımcıların risk alma eğilimi, iki çocuk sahibi olan yatırımcılardan düşük, üç çocuk sahibi olan yatırımcılardan ise yüksek. Bir çocuk sahibi olan yatırımcıların risk alma eğilimi ise, iki çocuk sahibi olan yatırımcılardan düşük, üç çocuk sahibi olan yatırımcılardan yüksektir. İki çocuk sahibi olan yatırımcıların risk alma eğilimi ise üç çocuk sahibi olan yatırımcılardan daha yüksek. Kadın yatırımcıların risk alma eğilimi erkek yatırımcılardan düşük. Analiz sonuçlarına göre evli ve bekar gruplar açısından risk alma eğiliminde fark bulunmuyor.

ERDOĞAN SÜZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber