Mahkemeden KİT'lerde eğitim durumuna göre maaş kararı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2012 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Enerji-Sen'in açtığı dava sonucunda mahkeme, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT)'nde teknisyenlerin öğrenim durumlarına göre maaşlarında artış yapılmasına hükmetti.

Makine Kimya Endüstrisi (MKE)'nde teknisyen olarak görev yaparken Teknik Eğitim Fakültesi'ni bitiren Türk Enerji-Sen üyelerinin dört yıllık yüksek okul mezunu ücreti verilmesini talep etmelerinin idarece reddi üzerine sendika tarafından Kırıkkale İdare Mahkemesinde dava açıldı.

Davayı görüşen mahkemenin verdiği kararda sözleşme ücretlerinin eğitim düzeyine göre farklılık gösterdiğine dikkat çekildi. Kararda sendika üyesi teknisyenlerin mezun olduğu bölümünün Teknik Eğitim Fakültesi kapsamında olmasından dolayı yüksek öğrenim bitirmiş personele ödenen ücretin ödenmesi gerektiği ifade edildi. İdarenin bu yöndeki talebi reddetmesi işleminin hukuka uygun olmadığı belirtilerek iptal edildi.

Mahkeme ayrıca üniversite mezunu teknisyenin başvurusunun reddedilmesi üzerine mali zarara uğradığı da belirtilerek kuruma yapılan başvuru tarihinden itibaren eksik ödenen sözleşme ücretinin farkının yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti.

Yargı kararını değerlendiren Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar ? Eğitim durumlarını yükselten KİT çalışanlarına hakkı olan ücretin ödenmesi için açtığımız bu davada haklılığımızın mahkemece ispatlanması çok önemlidir. KİT'lerde bu durumda mağdur çalışanlar için emsal bir karar kazanılmıştır. Umarız idareler de mahkemenin verdiği bu kararı dikkate alarak çalışanların mağdur etmeden haklarını veriler. Artık KİT'lerde görev yaparken üst öğrenimi bitiren Teknisyenlerin, Eğitim durumu dikkate alınarak sözleşme ücretleri; son mezun olduğu bölümden almış olduğu diplomasındaki unvanına göre belirlenmelidir.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber