Okul-aile işbirliği öğrenci başarısını artırıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci başarısının, okulların yapısı veya sosyo-ekonomik koşullarından daha çok aile-okul işbirliğiyle arttığı bildirildi.

Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, yaptığı açıklamada, öğrencilerin eğitiminde okul, aile, çevre, öğretmen ve eğitim sistemi gibi faktörlerin etkili olduğunu belirterek, "Bizde maalesef okul-aile-çevre arasında yeterince işbirliği sağlanamamıştır. Bunda hem okulların hem de aile ve çevrenin etkisi büyüktür. Bu da özellikle öğrencileri olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

Okullarda yapılan eğitimin başarılı olması ve amaçlarına ulaşabilmesi için öğrencinin ailesinin ilgi ve yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gülsar, "Türk eğitim sisteminde okul-çevre dolayısıyla okul-veli ilişkilerinin sağlıklı olduğu söylenemez. Okul-çevre ilişkisini sağlayan aracı kurumlar olan okul-aile birliği, okul koruma derneği ve okul yönetiminin düzenli ve uyumlu çalışması gerekmektedir" diye konuştu.

Türk eğitim sisteminde, eğitim-öğretimin niteliğini önemli ölçüde düşürücü etkenlerden birinin çocuğun hayata hazırlanmasında birinci derecede role ve öneme sahip okul ile aile arasında işbirliğinin yeterince kurulamayışı olduğuna işaret eden Gülsar, velilerin, görüşme günleri dışında okul ziyaretleri ve öğrencileri okullarında ziyaret etmelerinin söz konusu olmadığına da dikkat çekti. Öğrenci başarısının okulların yapısı veya sosyo-ekonomik koşullarından ziyade aile-okul işbirliğiyle arttığının tespit edildiğini vurgulayan Gülsar, şöyle devam etti:

"Öğrencinin okuldaki gelişimi ailenin eğitime verdiği önem ile ilişkilidir. Aile-okul işbirliğinin iki avantajı vardır. Birincisi, ailenin okula ve öğrenciye gösterdiği ilgi motivasyonu sağlar. İkincisi ise, okulun yapısını, değerlerini ve standartlarını tanıyan aileler çocuklarını daha iyi yönlendirebilirler."

Öğrencilerin başarısında okul-aile ve çevre faktörlerinin oldukça önemli bir yer tuttuğunu hatırlatan Gülsar, "Çocukları ile ilgilenen, sorunlarını çözmeye çalışan, okulla işbirliğini geliştiren ailelerin çocuklarının başarısı, ilgilenmeyen ailelere göre çok daha yüksektir. Okulun etkililiği ve öğrencinin sosyal, duygusal ve akademik açıdan gelişmesi ve başarılı olması açısından okul aile işbirliği son derecede önemli görülmektedir" şeklinde konuştu.

Gülsar, ailelerin, okulu yalnızca bir kamu hizmetinin sağlandığı, çocuklarının eğitimini ve başarısını gerçekleştiren, kendilerinin dışında bir kurum olarak görmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber