Emniyet müdürünün ölümü, ilk bulgulara göre intihar/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Mart 2012 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da başından vurulmuş olarak bulunan emekli emniyet müdürü Hasan Eryılmaz'ın tek el, bitişik atışla öldüğü belirlendi.

Üst düzey bir emniyet yöneticisinin verdiği bilgiye göre sol elinden alınan swap örneklerinde barut tanecikleri çıktı, intihar olasılığı ağır basıyor.

ÖNCEKİ gün arabasının içinde başından vurulmuş olarak bulunan emekli emniyet müdürü Hasan Eryılmaz'ın cesedi üzerindeki ilk inceleme Ankara Adli Tıp Kurumu'nda yapıldı. İlk bulgular, ceset üzerinde darp izi olmadığını, merminin sol kulak üzerinden girip sağ şakaktan çıktığını ortaya koydu. Eryılmaz'ın cesedini ağabeyi Memduh Eryılmaz teşhis etti. Ağabey Eryılmaz, savcıya, ?Olayı duyar duymaz Çankırı'dan Ankara'ya geldim. Eğer olay cinayet ise faillerden şikayetçiyim? dedi. Ceset üzerinde yapılan muayaneye göre tek el, bitişik atış yapıldı.

Elinde barut çıktı

Emniyet üst düzey yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, Eryılmaz'ın sol elinden alınan swap örneklerinde barut tanecikleri çıktı. Ölümüne yol açan tek mermi de kendi tabancasına ait. Mermi çekirdeği otomobilinin tavanında bulundu. Emniyet yetkililerine göre intihar olasılığı ağır basıyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, ?Mermi, sol kulağının üstünden girip, kafasının sağ üst tarafından çıkmış, cipinin tavanına saplanmış. Solak olup olmadığını bilmiyorum ama bizler silahı olduğu yerden sağ elimizle alır, sol elimize veririz. Bir de sağ eliyle ateş ettiği takdirde, solundan geçen trafikteki insanlara isabet etme tehlikesini önlemek istemiş ya da sağ eliyle vites, telefon tuttuğu için silahı sol eline almış olabilir? dedi. Aynı yetkiliye göre Eryılmaz'ın ölümüne yol açan merminin girişi, başının altından çıkışı ise üstten. Cinayet olasılığının neden düşük olduğunu şöyle izah ediyor: ?Cinayet olsa katil daha yukarıda olacağı için üstten girip alttan çıkardı. Kendi silahından tek mermi eksik, otomobilde boğuşma emaresi yok. Katilin çömelerek ya da yatarak ateşmesi gerekiyor ki buna ihtimal vermiyorum. İntihar edecek kişinin psikolojisini iyi bilmek gerekir. Kapalı alanda intihar edip cinayet süsü vermek isteyebilir. Aşk ya da para meselesi olabilir. Ailesine telefon edip gerçekten de ?Birileri önümü kesmeye çalışıyor? deyip demediğini bilmiyoruz. Telefon kayıtları henüz incelenmedi. Böyle bir telefon konuşması olmasa da ailesi olayın daha iyi araştırılması için böyle söylemiş olabilir. Bunu çok iyi anlıyorum, zaman zaman ailelerin bu tür iddialarıyla karşılaşıyoruz. Ayrıca aileler intiharı yakıştıramıyor. Emniyet, daha önce Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın intihar etmesinden sonra kamuoyunu bilgilendirmekte geç kaldı. Bugün hâlâ sıkıntılarını yaşıyoruz. Bu nedenle Eryılmaz'ın ölümüyle ilgili bilgileri bir an önce paylaşması gerekiyor ki, aynı sıkıntılı durum bir kez daha yaşanmasın.?

İntihar değil cinayet

Bir başka üst düzey Emniyet yetkilisi ise uzun yıllar birlikte çalıştığı Hasan Eryılmaz'ın ölümünün intihar değil, cinayete bağlı olduğuna inanmak istediğini söylüyor. Cinayetin işlenme biçimi üzerine tahminde bulunuyor. ?Alacak verecek meselesi olabilir. Birden fazla araç ve şahıs, merhumu takip ediyor. Bir araç oyalarken, diğerindeki cinayeti işliyor. Kapıyı açıyor, elindeki silahla öldürdükten sonra kapıyı kapatıp gidiyor.?

Cenaze Kocatepe Camisi'nde

Hasan Eryılmaz'ın cenazesi bugün 09.30'da İncek'teki evinin önüne götürülecek. Hasan Eryılmaz'ın cenazesi, öğle vakti Kocatepe Camisi'nde kılınacak namazın ardından İncek köyü mezarlığında toprağa verilecek.

Pol-Der'li solcu polis

HASAN Eryılmaz, 12 Eylül öncesi, Asayiş ve Siyasi şubelerinin henüz ayrılmadığı dönemde, Ankara Emniyeti 1'inci Kısım Cinayet Büro amiriydi. Daha sonra Siyasi Şube müdürü oldu. Bir örgüt evine yapılan operasyonda çıkan çatışmada, dört yerinden vuruldu. Kendisini o dönemlerden itibaren tanıyan bir meslektaşı, ?Pol-Der üyesi, sol tandansa yakın bir arkadaşımızdı. Bu nedenle infaz listesindekilere yönelik bir eylem olduğunu sanmıyorum? diyor. 1997'de Ankara Cinayet Büro amiri oldu. 2003'te intihar eden Asayiş Dairesi Başkanı Taner Arda'dan sonra Asayiş Dairesi Başkanı oldu, bir yıl sonra ayrıldı. Tüm arkadaşları, Eryılmaz için ?Çok iyi polisti, çok çalışkandı. Tam bir sokak polisiydi, cin gibiydi. Hiçbir kirli işe karışmadı. Emekli olduktan sonra karıştı mı, bilmiyoruz? diyor. Bir arkadaşı da ?MİT'teki oğlunu istifa ettirdiğini, birlikte özel iş yaptıklarını duymuştum? diyor.

Hürriyet


Sağ elinden silahı ben aldım

Asayiş Dairesi eski Başkanı Hasan Eryılmaz'ın ölümündeki sır perdesi kalkmıyor. MİT'te çalışan oğlu Oğuz Eryılmaz, 'Babamı ilk ben buldum. Sağ elindeki silahı alıp ön sağ koltuğun üzerine koydum' dedi

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Emniyet Asayiş Dairesi eski Başkanı Hasan Eryılmaz'ın esrarengiz ölümüne ilişkin yeni ayrıntıların ortaya çıkmasıyla olay daha bir sır perdesine gömüldü... Eryılmaz, önceki akşam İncek kavşağında aracında başından tek kurşunla vurularak ölmüş bulunmuştu. Ölümüne neden olan mermi sol şakağından girdiği halde Eryılmaz'ın beylik tabancasının aracın sağ ön koltuğunda bulunması, cinayet kuşkusunu arttırmıştı. Eryılmaz'ın solak olmaması ve MİT'te çalışan oğlunun beni arayıp 'birileri yolumu kesmeye çalışıyor, dedi' şeklindeki sözleri, bu kuşkuyu iyice güçlendirmişti.

Polis, oğul Eryılmaz'ın ifadesi üzerine bölgedeki MOBESE kayıtlarını mercek altına aldı. Eryılmaz'ın aracının izlediği güzergahtaki tüm görüntüleri inceleyen polis; aracın sakin seyrettiğini, herhangi bir sıkıştırma ya da yol kesme belirtisine rastlanmadığını belirledi.

İFADESİ ÇELİŞKİLİ

Oğuz Eryılmaz polis ifadesinde, olaydan önce babasıyla birlikte olduklarını; daha sonra babasının eve gitmek için yanından ayrıldığını; kısa süre sonra da cep telefonundan arayarak 'birileri önümü kesmeye çalıyor' dediğini anlattı. Oğuz Eryılmaz, görüşmenin kesilmesi üzerine peşinden gittiği babasının aracını İncek kavşağında yolun sağına parkedilmiş bulduğunu söyledi. Vurulduğunu anlayınca da önce 112 Acil'i, ardından da 155 Polis İmdat'ı aradığını anlattı. Babasını bulduğunda silahın sağ elinde olduğunu söyleyen oğul Eryılmaz, silahı babasının elinden aldığını ve sağ ön koltuğa bıraktığını ifade etti. 12 Eylül Darbesi öncesi Ankara Siyasi Şube Müdürü olarak görev yapan Eryılmaz'ın oğlu Oğuz Eryılmaz, olay öncesi yaşadıklarını, polise ifede vermeden önce gazetecilere ise şu şekilde anlatmıştı: 'Olaydan 5 dakika önce beni arayarak 'takip ediliyorum, birileri önümü kesiyor, takip edenler dün şüphelendiğim o iki kişi. Durup onlarla konuşacağım, telefonumu da açık bırakıyorum' dedi. Bunun üzerine hemen evden çıkarak babama doğru gittim. Telefon da kısa bir süre sonra kapandı. Gittiğimde babamı öldürülmüş buldum. Aracı çalışır vaziyette, silahı ise sağ koltuğundaydı. Büyük ihtimalle babam kendisini takip edenlerle konuşmak üzere durdu. O sırada olası bir saldırı karşısında çantasında olan silahını çıkartarak sağ koltuğu bırakmış. Ancak durur durmaz saldırıya uğramış. 12 Eylül soruşturmalarından sonra babamın ismi çok geçti. 12 Eylül'le bağlantılı olduğunu düşünüyorum.'

OĞLUNUN EL SVAPI ALINDI

ERYILMAZ'ınki ruhsatlı tabancası olduğu; birinin aracın torpidosunda bulunduğu öğrenildi. Eryılmaz'ın yaşamına son veren mermininse aracın ön koltuğunda bulunan Smith Wesson marka toplu tabancadan çıktığı belirlendi. Polis, tabancayı kimin ateşlediğini belirlemek amacıyla hem Eryılmaz'ın hem de oğlunun el svaplarını aldı. Barut izi Eryılmaz'ın sağ elinde çıkarsa olay, kayıtlara intihar olarak geçecek. Barut izinin olay yerine polisten önce giden oğlunun elinde çıkması halindeyse soruşturma cinayet bulgusuyla sürdürülecek.

MERMİ AŞAĞIDAN YUKARI GİTMİŞ

ERYILMAZ'IN Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsisi de tamamlandı. Ölümüne neden merminin, sol şakağından girdiği; kafatası içinde hafif bir meyille aşağıdan yukarı ilerledikten sonra kafasının sağ üst kısmından çıkarak aracın tavanına saplandığı belirlendi. Bu da intihar olasılığını güçlendirdi. Eryılmaz'ın sol şakağında ise atışın 'bitişik' olduğunu gösteren namlu yanığı tespit edildi. Bu durum da Eryılmaz'ın tabancayı şakağına dayayarak kendisinin ateşlediği şeklinde yorumlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber