Kesintili eğitim, şura kararında da var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2012 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Eğitim Komisyonu'nda yüksek gerilimle kabul edilen kesintili eğitim, yıllardır Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. 28 Şubat sürecinde getirilen 8 yıllık kesintisiz eğitim, imam hatiplerin orta kısımlarını kapatmak için hayata geçirildiği, mesleki eğitime darbe vurduğu, pedagojik olmadığı gerekçesi ile yıllarca eleştirildi. Bu konu Milli Eğitim Şurası'nda da tartışıldı.

Kızılcahamam'da 1 -5 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlenen 18. Milli Eğitim Şurası'nda kesintili eğitim konusu ele alınmıştı. Şura kararları arasına, ?Zorunlu eğitim öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak; bir yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve orta öğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere öğrencilere farklı ortamlarda eğitim almaya fırsat verecek şekilde 13 yıl olarak düzenlenmelidir.? ifadeleri girmişti.

Türkiye'de ilk kez zorunlu öğrenim süresinin 8 yıla çıkartılması, 2-10 Aralık 1946 tarihinde yapılan 3. Milli Eğitim Şurası'nda gündeme geldi. 13-17 Mayıs 1996'daki 15. Milli Eğitim Şurası kararları arasında 8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretim önerisi yer aldı. Türkiye'de kesintisiz eğitim, 28 Şubat 1997'de gerçekleştirilen ve tarihindeki en uzun toplantılarından biri olarak kayıtlara geçen MGK sonrasında uygulandı. Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu İlköğretim Kanunu Tasarısı, uzun süren tartışmaların ardından 17 Ağustos 1997'de, 242 ret oyuna karşılık 277 evet oyu ile kabul edildi. Bu tarihten sonra İmam Hatip Liseleri ve tüm meslek liselerinin orta kısımları kapatıldı. Uygulama, imam hatiplerin orta kısımlarını kapatmak için hayata geçirildiği, mesleki eğitime büyük darbe vurduğu, pedagojik olmadığı gerekçesi ile yıllarca eleştirildi.

Ankara Kızılcahamam'da 1 -5 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlenen 18. Milli Eğitim Şurası'nda da kesintili eğitim konusu ele alındı. Şura kararları arasına, ?Zorunlu eğitim öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak; bir yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve orta öğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl orta öğretim olmak üzere öğrencilere farklı ortamlarda eğitim almaya fırsat verecek şekilde 13 yıl olarak düzenlenmelidir.? ifadeleri de girdi.

Öte yandan Eğitim Bir Sen'in raporuna göre, pek çok AB ülkelerinde eğitim sistemleri okul öncesi, ilköğretim, ortaokul ve orta öğretim (lise) ve yüksek öğretimde genellikle 2 yıllık kolejler seviyesinde eğitimle ile 4 ve daha fazla yıllık eğitim programları uygulanıyor. Genel zorunlu eğitim süreleri 9 -12 yıl arasında değişiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber