CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne 'torba yasa' başvurusu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen, Devlet Memurları ve Emekli Sandığı Kanunu başta olmak üzere bir dizi yasada değişiklik öngören yasanın 12 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

CHP Adana Milletvekili Ziya Yergök ve Konya Milletvekili Atilla Kart, imzası bulunan milletvekilleri adına dilekçeyi Anayasa Mahkemesi'ne verdiler.

Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken açıklama yapan Yergök, 5335 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da, parasız olan koruyucu sağlık hizmetlerinin tümümü paralı hale getirerek sağlık hakkını ihlal eden, bütçe disiplinini bozan ve "yasama yetkisinin devredilmezliği" ilkelerine ters düşen düzenlemelere yer verildiğini savundu.

Yasada, ayrıca ekonomik, ticari veya özel kişilerin haklarını ilgilendiren anlaşmaların Resmi Gazete'de yayımlanmadan yürürlüğe konulmalarının öngörüldüğünü de belirten Ziya Yergök, yasanın söz konusu hükümlerinin de aralarında bulunduğu 12 maddesinin iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasını istediklerini bildirdi.

Ziya Yergök, verdikleri dilekçeyle CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru sayısının 53 olduğuna dikkati çekti.

Bu başvurulardan, 4'ü ile ilgili yürürlüğünün durdurulması isteminin kabul edildiğini, 3'ünde ise reddedildiğini belirten Yergök, 4 başvuruyla ilgili olarak hem iptal hem yürürlüğün durdurulması kararı verildiğini söyledi.

Yergök, 5 başvuruyla ilgili olarak kısmen iptal kısmen ret kararı verildiğini, 2 başvurunun ise tümüyle reddedildiğini ifade ederek, halen 34 talebin karara bağlanmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber