Prim Borçlarına Ödeme Kolaylığı Getiren Tasarı Niçin Geri Çekildi?

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 18 ay taksitle yatırılması ve zam ve faizlerde de indirim yapılmasına ilişkin AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman SALİ ve İstanbul Milletvekili Mehmet SEKMEN'in verdiği önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek genel kurula sevk edilmişti. Ancak, kamuoyunda "Af mı değil mi" tartışmaları sürerken, hükümet SSK ve Bağ-Kur'lulara prim ödeme kolaylığı getiren düzenlemeyi geri çekme kararı aldı. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

57 nci hükümet döneminde yaşanan iki ekonomik krizde acziyet içerisine düşerek prim borçlarını ödeyemez hale gelen yüz binlerce dar gelirli; bağımsız çalışan, çiftçi, esnaf gibi toplumun ezilen kesimini ilgilendiren düzenlemenin geri çekilmesi, bu kolaylıktan yararlanmayı bekleyen kesimleri çok kısa süren bir umutlanmanın ardından hayal kırıklığına uğrattı.

Söz konusu prim borçlarına uygulanan astronomik ve bileşik faizler yüzünden borçlarını ödeyemez durumdaki bu kesim, hükümetin, toplumun gelir düzeyi yüksek kesimiyle ilgili bu tür düzenlemeleri sık sık "vergi barışı", "vergi affı" gibi düzenlemelerle hiç tartışma konusu bile yapmaksızın Meclisten geçirildiğini, ancak ekonomik sıkıntılar yüzünden acziyet içerisinde bulunan kendilerine sırt dönüldüğünü, hükümeti iktidara taşıyan ve sefil milyonlarca insanın görmezlikten gelindiğini ifade ediyorlar.

Örnek olarak; 64 yaşındaki ve daha önce Bağ-Kur'lu olan birinin bugün emekli olabilmesi için ödemesi gereken toplam para 16.000 YTL' yi geçmekte ve emekli olduğu takdirde alacağı aylık emekli maaşı sadece, 250-300 YTL olabilmektedir. Bu durumda bu kişinin 16.000 YTL'yi Bağ-Kur'a yatırması durumunda yatırdığı parayı ancak 5 veya 6 yılda geri alabileceği ortadadır. Bu parayı Bankaya yatırması durumunda ise emekli aylığının yaklaşık iki katı faiz geliri elde edebileceği gibi ana parayı da kaybetmemiş olacaktır. Ortalama ölüm yaşının belli olduğu ülkemizde hiçbir mantıklı vatandaşın, borcunu bu haliyle yatırmasının beklenmesinin akıl dışı olduğu açıktır.

Hükümetin acilen bu hatasından vazgeçerek ekonomik açıdan acziyet içerisinde bulunan bu vatandaşlarına kulak vermesi ve bu borçların ana parası hariç en azından faizlerini düşürerek makul ve ödenebilir hale getirmesi gerekmektedir.

Haber Gönder yoluyla haberi yazan: Gönül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber