YGS sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2012 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), saat 12.40'da sona erdi.

YGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 98 bin 693 sınav salonunda gerçekleştirildi. Sınavda, 13 bin 353'ü emniyet personeli olmak üzere toplam 251 bin 789 sınav görevlisi görev yaptı.

Sınav merkezleri dışında 103 cezaevinde de yapılan sınava 2 bin 822 aday katıldı. Sınavda, toplam 1 milyon 837 bin aday ter döktü. Sınav saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü.

Sınavın yapılacağı yerlere sabah erken saatlerden itibaren gelen adaylar, salonlara alınıncaya kadar aileleriyle ve yakınlarıyla vakit geçirdi.

Adaylar daha sonra kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara alınmaya başlandı.

Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar; kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar; her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizat; kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlar yasak olduğu için adaylarda bu araç gereçler bulunup bulunmadığı kontrol edildi. Ancak geçen yıldan farklı olarak bu sene ÖSYM, alyansı olan adayların sınava girmelerine izin verdi.

Sınav salonlarına 2012-YGS Sınav Giriş Belgeleri ile nüfus cüzdanları kontrol edilerek alınan adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

Adaylara, daha sonra adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kağıtları ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtıldı.

Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinin ardından salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı.

-Soru kitapçıkları adaya rastgele dağıtıldı-

Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra salon görevlilerince adayın yazıp kodladığı bilgiler kontrol edildi ve sınav başladı.

Her bir soru kitapçığı matbaada özel olarak poşetlendi. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşeti kapalı olarak, açılmadan ve rastgele dağıtıldı. Soru kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açıldı.

Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı oldu, ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışıyla doğru cevabın yeri değişik olacak. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı oldu.

Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi. Sınav 160 dakika sürdü.

Güvenlik önlemleri çerçevesinde ÖSYM, bine yakın sınav salonunda, sınavı kamera ile kayıt altına aldı.

Ayrıca, sınav evraklarının yetişmemesi durumu da göz önüne alınarak, Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'da özel helikopterler hazır bekletildi.

Sınavın bitimiyle öğrencilerin birçoğu sınav merkezlerinin önünde bekleyen ailelerince karşılandı. Aileleriyle sorular hakkında konuşan öğrencilerden bazılarının soruların zorluğundan, bazılarının ise zamanın yetersizliğinden şikayet ettiği gözlendi. Sınavı iyi geçen öğrenciler, mutluluklarını aileleriyle paylaşırken, sınavının iyi geçmediğini söyleyerek ağlayan öğrencileri aileleri teselli etti.

-Sınavın değerlendirilmesi-

YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakları bulunmayacak.

YGS puanlarından 140'ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı hesaplanmayacak.

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar LYS'lere girme hakkı kazanacak.

Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

Adaylar YGS sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenebilecek.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, geçen yıl yaklaşık 20 gün içinde sınav sonuçlarının açıklandığını belirterek, ''Bu yıl elimizden geldiği kadar bu süreyi azaltmayı hedefliyoruz'' şeklinde açıklama yapmıştı.


YGS BAŞLADI

Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 837 bin adayın katıldığı ve üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00'da başladı.

Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki sınav, 160 sınav merkezindeki 98 bin 693 sınav salonunda, 251 bin 789 görevlinin katılımıyla gerçekleşiyor. Sınav için 13 bin 353 emniyet görevlisi de hizmet veriyor.

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu yaşandı. Özellikle üniversite kampüslerinde ve ana caddelerde sınava girmek isteyen adaylar uzun kuyruklar oluşturdu. Adaylar saat 09.00'dan itibaren sınav yerlerine alınmaya başlandı.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından arandı.

Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı.

Daha sonra üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kağıtları ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtıldı.

Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtıldı. Salon görevlileri, adayın yazıp kodladığı bilgileri kontrol etti ve sınav başladı.

Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek. Sınav sırasında adayların, kısa süre için bile olsa tuvalete gitmeleri dahil, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.

Sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri yasak olan adaylar, sınav düzenini bozacak davranışlarda da bulunamayacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecek.

Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltiliyor. Tek oturumda tamamlanacak sınav, 160 dakika sürecek.

Bu arada, ailelerin de sınav salonları yakınlarındaki bekleyişleri sürüyor. Birçok kişinin beklerken dua okuduğu gözlendi.


Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün yapılacak. Yaklaşık 1.8 milyon adayın katılacağı sınav 10.00'da başlayacak, 160 dakika sürecek.

Adayların 2012-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu. Üzerinde fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek. Kalem, silgi, kalemtıraş, şekerleme ve peçete ÖSYM tarafından verilecek. Sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika salonu terk etmek yasak. Soru kitapçıkları adaylara, salon görevlileri tarafından kapalı poşet içerisinde ve rastgele dağıtılacak. YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakları yok. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ile ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

KORNA, GÜRÜLTÜ YASAK

Ankara Valiliği 13.00'e kadar 'otomobillerin klakson çalmalarını, dışarı yayın yapılmasını, düğün, asker uğurlama vb. konvoylarının oluşturulmasını, seyyar satıcı gürültüleri ve buna benzer her türlü çalışma yapılmasını yasakladı.

YGS twitter'ı da salladı, Türkiye sınırlarını aşıp 'dünya trendleri' sıralamasında da onuncu oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber