Teziç: YÖK'ün türbanla ilgili yapmış olduğu hiçbir düzenleme yoktur

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2005 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"TÜRBAN, ULUSAL MAHKEME VE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARIYLA BİZİM İÇİN ÇÖZÜLMÜŞ BİR KONUDUR"

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, YÖK'ün türbanla ilgili yapmış olduğu hiçbir düzenlemenin bulunmadığını belirterek, "Bu konu mahkeme kararlarıyla ulusal mahkeme ve uluslararası planda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla bizim için çözülmüş bir konudur" dedi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne (KSÜ) yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenmesi düşünülen "Ermeni" paneli ile ilgili düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Teziç, YÖK olarak üniversitelere yön verecek tutum ve davranış içerisinde bulunmadıklarını kaydetti. Teziç, "Biz görüşümüzü açıklamadan çok önce üniversite bu toplantının ertelendiğini söyledi. Erteleme nedenlerini tam olarak açıklamadılar. Ama ben isterdim ki bu toplantı devam etsin, bu toplantı yapılsın. Her şey söylensin ama kamuoyundan gelen yoğun eleştiriler bu toplantının tek yanlı bir görüşünü yansıtmak için yapıldığı şeklindeydi. Ancak bilim alanında farklı görüşlerin dile getirileceği bir zeminde bir panel bir toplantı yapılması akademik özgürlüğün vazgeçilmez öğesidir. Basında zaman zaman YÖK'ün buna müdahale etmesi gerektiği şeklinde açıklamalar yapıldı. Bizim üniversitenin özerk bilim alanına müdahale etme gibi bir durumumuz olamaz. Bana kalırsa keşke yapılsaydı. Muhalefetten ve iktidardan yapılan eleştiriler biraz amacı aşmış özellik taşıyor. Başlangıcında da bitişinde de talihsiz bir manzara ortaya çıktı" diye konuştu.

YÖK tarafından yapılan en iyi 5 üniversite değerlendirmesine de açıklık getiren Prof. Dr. Teziç, "Üniversitelerin bilimsel derecelerini değerlendirmelerde rehber ölçüler vardır. Bizim yaptığımız değerlendirmeleri mutlak doğru olarak nitelendirmek istemem. Yanlışlar varsa onları da düzeltebiliriz" açıklamasını yaptı.

"TÜBİTAK'IN İÇERİSİNDE HUKUKİ BİR SIKINTI VAR"

Bir basın mensubunun, "Türk üniversiteleri neden dünyadaki ilk 500 üniversite arasında yok?" sorusunu yanıtlayan Teziç, "Türk üniversitelerinden bazıları dünyada ilk 500 üniversite arasına zamanında girdi. Ama gerekli gelişmeyi ve olanakları kullanamadıkları için ilk 500 içinden de çıkarıldı. Bu sorunun cevabını bulabilmek için mukayese yapmak gerekir diye düşünüyorum. Nedenleri niçinlerini ortaya koyarak değerlendirmekte yarar var. İlk 500'e giren üniversitelerin öğretim üyelerinin sahip oldukları olanaklar nelerdir? Ayırdıkları bütçeler nedir? Araç gereç ve donanım bakımından sahip oldukları destekler nelerdir? Bu araştırmaları yaparak Türk üniversitelerin niçin giremediğini bu şekilde ortaya koymak daha sağlıklı olacaktır" şeklinde konuştu.

Üniversitelerdeki öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin projelere girmesi gerektiğini hatırlatan Teziç, "Ancak bu projelere girebilme açısından TÜBİTAK'ın içinde bulunduğu hukuki bir sıkıntı var. Hukuki yapısının tartışmalı olması öğretim üyelerini sıkıntıya sokuyor. Bunun iktidar tarafından parlamentodaki çoğunluk tarafından biran önce siyasi müdahalelere açık olmayan doğru, tarafsız ve kendi alanında çalışacak statüye kavuşturulması gerekir. Bu yapıldıktan sonra sorunlar aşılır sanırım" dedi.

Üniversitelerdeki türban sorununa değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç şunları söyledi:

"YÖK'ün türbanla ilgili yapmış olduğu bir yasal düzenleme yoktur. Bu konu mahkeme kararlarıyla ulusal mahkeme ve uluslar arası planda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla bizim için çözülmüş bir konudur. Kamusal alanda siyasi simge niteliğindeki dinsel giysilerin kullanılamayacağına ilişkin üniversitelerde buna uymaya gayret ediyor. Bu konu zaman içerisinde aşılacaktır zannediyorum. Rektörlerin bu konudaki hassasiyetleri kendi iradelerini de aşan yargısal kararın temeline dayanmaktadır. Kararlara uymak hepimizin vatandaşlık görevidir. Hepimizin bağlı olduğumuz uluslararası antlaşmalar uyarınca da yükümlülüklerimizin içerisinde olan bir konudur. Bu konuda üniversiteleri hedef göstermenin hukuki zemini yoktur."

YÖK Başkanı Teziç, daha sonra üniversite öğrencileriyle söyleşiye katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber