Fatih projesi neden KİK kapsamında tutuldu?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 00:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Fikret Bila

Kamuoyunda ?4+4+4 modeli? olarak bilinen yeni eğitim yasasında saptayabildiğim sorunlu yönleri maddeler halinde yansıtmıştım.

Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü ve Ak Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, sorunlu gördüğüm konularla ilgili yanıtlar verdi. Işık'ın yanıtlarını özetle sunuyorum.

...

Komisyon Sözcüsü Işık, bu konularda şu değerlendirmeyi yaptı:

?Zorunlu eğitime başlama yaşı 6'dır. Mevcut uygulama da 68 aydır. Bu aydan önce ilköğretime başlama, ancak ailenin isteği ve uzmanların onayına bağlı olmalıdır.

Bu kanunda ortaokulda mesleki eğitim yoktur. Temel beceri eğitimi de temel din eğitimi de meslek eğitimi değildir. Matematik dersi sadece mühendislik eğitimi için olmadığı gibi temel din eğitimi de sadece ilahiyatçılar için değildir.?

Denetimden kaçınma

Yeni yasanın tablet bilgisayar alımlarının 15 yıl boyunca Kamu İhale Kanunu (KİK) dışında tutulmasını denetimden kaçınma olarak eleştirmiş ve bu düzenlemenin kayırmacılık, suiistimal iddialarına yol açacağını belirtmiştim.

Işık, bu eleştiriye de şu yanıtı verdi:

?FATİH projesinin KİK kapsamı dışında tutulması, ülkemizde yerli tablet üretimi (digital çağın yakalanması) açısından kaçınılmazdır. Zira mevcut KİK'e göre, yerli ve yabancı üreticilerin fiyat farkı yüzde 15'ten fazla olursa idarenin tercih imkânı ortadan kalkar. Bütün dünyadaki teknolojik gelişmelerin temelinde önemli ölçüde devlet ihtiyaçlarının yerli üretimle (yerli üretimi ve üreticiyi koruyarak) karşılama yöntemi yatmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber