Danıştay Başkanı Karakullukçu: Kapından kimse gözyaşı ile ayrılmasın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2012 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, "Sizin için, bizim için, hak için, adalet için, hukuk devletinin devamı için, Danıştay'ım, sevdalım... Kapından kimse gözyaşı ile ayrılmasın." dedi.

Hüseyin Karakullukçu, Danıştay'ın yeni hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, yasama, yürütme ve yargının teoride birbirinden ayrı olsa da uygulamada bir şekilde birbiri ile ilintili olduğunu söyledi.

Karakullukçu, "Yürütme erki, özellikle de güçlü ise hareketlidir, gücünü göstermek ister, kararlıdır, değişim ister. Bu da çok doğaldır. Zira günümüzde dünya globalleşmekte hukuk da evrenselleşmektedir. Nasıl ki durağan bir suyun kimseye bir zararı yoksa fırtına yüklü bir denizin de nerede, ne zaman durgunlaşacağını kestirmek mümkün değildir. Aslında yönetilenler, kendilerini yönetmek üzere seçtikleri yöneticilerin kamu gücünü kullanırken, kamusal yetkilerinin mutluk ve sınırsız olmasını da istemezler. Burada bir dengeye ihtiyaç vardı. Bu da yargıdır." diye konuştu.

Yargının gücünü, milletten, Anayasa'dan ve yasalardan aldığını kaydeden Karakullukçu, "Diğer iki kuvvetten tamamen bağımsız, tarafsız olmak durumundadır. Bu görevini, idarenin her türlü eylem ve işlemlerini denetlemek adına, idari yargı sistemi içerisinde en üst noktada yerine getiren Danıştay'dır. Danıştay, bu görevini yaparken idari eylem ve işlem niteliğinde anlaşılabilecek şekilde karar vermekten uzak kalmalıdır. Esasen buna ne hakkı ne de yetkisi bulunmaktadır." dedi.

Karakullukçu, konuşmasında uzun bir bölümünü de yeni hizmet binasının yapımında emeği geçenlere teşekkür için ayırdı. Ardından, "Bizler hâkimleriz, duygusal da davranamayız. Çok düşünmekten, dinlemekten belagatli konuşmayı da çok bilemeyiz. İçimizde fırtınalar kopar da, bir ıslık misali dudaklarımızdan dökülüverir. O zaman biz şöyle deriz: Sizin için, bizim için, hak için, adalet için, hukuk devletinin devamı için, Danıştay'ım, sevdalım... Kapından kimse gözyaşı ile ayrılmasın." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber