Sendika eyleminde kamu malı zarar görürse, zararı sendikacı karşılayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2012 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAHAR ATAKAN Ankara

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yasadışı eylemlerde, resmi binalar, kaldırım, otobüs, tramvay ve metrobüs duraklarına zarar vererek, devlete ağır faturalar çıkaran göstericiler hakkında, ?kamu malına zarar vermek? suçundan dolayı dava açılması talimatı verdi. Şahin imzalı genelge uyarınca, yasadışı eylemlerde ?idareyi zarara uğratanlardan?, Borçlar Kanunu kapsamında verdikleri zarar tazmin edilecek. Bu amaçla hukuki yollar işletilecek.

81 il valiliğine, valiliklerden de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelge bilgi için de Jandarma'ya iletildi.

Sendikalar ve taş atan çocuklar

Genelgede şunlar ifade edildi: ? Savcıları tarafından açılan ceza davalarından ayrı olarak, zararların giderilmesi için zarar gören kamu kurum ve kuruluşlarının üst yöneticileri gecikmeksizin yasal takibin başlatılmasını sağlayacak. Eylemi sendikalar düzenlemişse zararın ödenmesi için sendikalara başvurulabilecek.?

Genelge ayrıca, ?taş ve molotof atan çocukların kamu malına zarar vermesi halinde tazminat yoluna da gidilebileceği yönünde? yorumlandı.

?Mala zarar verme? suçu, TCK'da 151, 152 ve 153. maddelerde düzenleniyor. Yasa dışı eylemlerde kamu malına zarar verenler hakkında 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Suçun, yakıcı madde kullanarak işlenmesi halinde faillere verilecek ceza iki katına çıkarılarak, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber