Zeytinyağında da hile iddiası/ Video

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 16 Nisan 2012 18:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çeşitli yağlar karıştırılarak hileli üretim yapıldığı ifade ediliyor.

Baldan sonra zeytinyağı da hile iddialarıyla gündemde? Karışım zeytinyağlarını saf sızma etiketi ile piyasaya sunan üreticiler hakkında cezai işlem yapılması bekleniyor. Üreticiler ise spekülasyonların piyasayı olumsuz etkilemesinden endişeli.

Zeytinyağı özellikle Ege sofralarının vazgeçilmezi. Yüzün üzerinde firmanın karışım yağları piyasaya sürdüğü haberleri tüketiciyi korkuturken üreticiyi ise endişelendirdi.

?Mutlaka Çürük Dişler Var, Bunları Ayıklamak Gerekiyor?

Söz konusu iddialarla ilgili TRT Haber'e konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, ?Bunun yanlış bir algılamadan kaynaklandığını söylemek istiyorum. Bu röportaj bizle yapıldı. Orada 6-7 yağ firması demiştik 117 olarak algılanmış. Mutlaka tağşiş yapan kurumlar var. Bunların içinde elbette çürük dişler vardır. Bu dişleri ayıklamak da bize düşüyor? diye konuştu.

Sahteciliği Bakanlığı Bildiriyorlar

Üreticiden gelen şikayetleri değerlendiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonucu sahtecilik tespit edilen yağları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildiriyor.

?Kalite Açısından Problem Var Ama??

Dr. Mustafa Tan, ?Ayçiçek, mısır özü, kanola, palm gibi hatta kendi küspe yağı olan pirina yağı gibi yağların karıştırılarak maliyetini düşürme gibi bir sahtecilik diyelim. Bunun kalite açısından bir problemi var, gıda güvenirliği açısından bir problemi yoktur" dedi.

Tüketicinin Sahtesini Anlaması Mümkün Değil

Tüketicilerin ise kendi başına sahte zeytinyağını ayırt etmesi ise mümkün değil.

Gıda Mühendisi Özlem Üye bu konuda, ?İkisinin de rengi aynı fakat bunda karışım mevcuttur. Dolayısıyla görünüşüne bakarak karar vermek doğru değildir. Kalite kontrol laboratuarında kromatografik analizinin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla bildik ve markası olan ürünlerden almaları daha doğrudur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber