Sigaraya yeni bir ÖTV zammı göründü

Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cuma günü sigara üreticileriyle yapılan toplantıda, ?Sigaradan bu yıl 8.4 katrilyon lira ÖTV toplamamız gerekiyor. Bu vergiyi alamazsak daha büyük sıkıntı doğar' dedi. Maliye, 1.5 milyon liralık sigaraları 2 milyona çıkaracak formüle odaklandı.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, cuma günü sigara üreticileriyle yaptığı toplantıda; sadece sigaradan bu yıl için hedeflenen 8.4 katrilyon liralık ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) gelirine ulaşmak zorunda olduklarını söyledi. Unakıtan'ın ?Bu vergiyi almamız lazım. Alamazsak, daha büyük sıkıntı olur. Bu işi birlikte çözelim' dediği öğrenildi. Sigarada kalıcı vergi arayışı konusunda süren kararname hazırlığında, bütçeye konulan iddialı hedefe karşın, dört aylık ÖTV geliri performansın seyrine ilişkin endişeler de belirleyici rol oynuyor.

2 KATRİLYON LİRA:

Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre; tütün mamülleri, alkollü içki ve tütün ürünlerinden yılın ilk dört ayında 2 katrilyon 47 trilyon liralık ÖTV geliri sağlandı. Maliye'nin 2005'in tamamı için, bu üç kalemden elde edilecek ÖTV geliri için koyduğu hedef ise 10.5 katrilyon lira. 10.5 katrilyon liralının 8.4 katrilyon lirasını ise sigaradan alınacak ÖTV geliri hedefi oluşturuyor. Maliye'nin sigaradan alınan ÖTV konusunda halen uygulanan, şark tipi tütünün harmandaki oranına göre paket başına maktu vergi uygulamasını sürdürmesi bekleniyor.

İKİ DİLİM BİRLEŞEBİLİR:

Halen Şark tipi tütünün kullanım oranına göre sıfır ile yüzde 33 arasındaki sigaralardan paket başına 1.35 YTL, ikinci dilim olan yüzde 34-66 arasından 80 kuruş, yüzde 67 ile yüzde 100 arasında Şark tipi tütün kullanılan sigaralardan ise 37.6 kuruş vergi alınıyor. Yeni düzenlemede, ikinci ile üçüncü dilimin fiilen birleşmesi anlamına gelecek, Şark tipi tütünün kullanım oranına göre yüzde 34-99 olarak olarak belirlenmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Bu durumda ilk dilim yüzde 0 ile yüzed 33, yüzde 34 ile yüzde 99 ve ve yüzde 100 olarak dilimler yeniden tasarlanacak.

HEDEF 1.5 MİLYONLUK SİGARA:

Maliye Bakanlığı ile GİB'in yeni düzenlemedeki temel hedefi, şu anda üçüncü dilimde (yüzde 67-100) yer alan ve fiyatları 1.5 milyon lira olan sigaraların maktu vergi tutarını artırarak, fiyatları daha yukarıya çekmek. 1.5 milyon liralık sigaraların pazar payının yüzde 40'ı aştığı belirtilirken, bu fiyatta yoğunlaşan tüketimin, 1 milyon 250 bin lira olan Tekel'in ürünlerini de olumsuz etkilemesi gerekçe olarak gösteriliyor. Sigara üreticileri, yüzde 100 şark tütünü kullanılan yerli sigara tüketimine avantaj sağlamak amacıyla getirilen dilimlere, Şark tipi tütün oranının arttırarak uyum sağlamıştı.

2 MİLYONA ÇIKABİLİR:

Yapılacak yeni düzenlemede, bu nedenle 1.5 milyon liralık sigaraların yer aldığı harman dilimindeki maktu vergi miktarlarının artırılarak, fiyatın da 2 milyon liraya yaklaştırılabileceği belirtiliyor. Diğer yandan, harman oranları arasındaki maktu vergilerin birbirinden uzak olmaması gerektiği belirtilerek, ?Mesafe açıldıkça firmaların vergi avantajını kullanacağını, sonucun da değişmeyeceği' belirtiliyor.

YİNE GÖRÜŞECEKLER:

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) üzerinde çalıştığı kararname taslağının bu hafta sonuna doğru şekillenmesi ve kararname gönderilmeden önce, üreticiler ile bürokrasinin bir kez daha biraraya gelmesi bekleniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber