Devlet, belediye ve vakıfların dışında tüm kamu kurum ve kuruluşların üniversite öğrencilerine verdiği bursları tek elde topluyor.

Haber Giriş : 02 Eylül 2003 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet, belediye ve vakıfların dışında tüm kamu kurum ve kuruluşların üniversite öğrencilerine verdiği bursları tek elde topluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı kanun taslağına göre Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), öğrenim ve katkı kredisini vermeye devam edecek; kurum ayrıca devletin üniversite öğrencilerine verdiği burslarda tek yetkili olacak.

Bakanlık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine bir kanun taslağı hazırladı. Diğer bakanlıklara görüşlerini bildirmeleri için gönderilen taslağın, 1 Ekim'den sonra Meclis'e sunulması, yıl sonuna kadar da kanunlaşması bekleniyor. Kanun taslağında, halen öğrencilere ?öğrenim kredisi' veren YURTKUR'un, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nca karşılıksız olarak verilen Başbakanlık bursunu da vermesi öngörülüyor. Öğrencilerin en fazla talep ettiği bu kredi ve bursla birlikte, diğer bakanlıklar, bankalar ve valiliklerin verdiği burslar da YURTKUR'a devrediliyor. Mevcut kanunda ?kredi' vereceği belirtilen YURTKUR'un ?kredi ve burs' vereceği öngörülürken, bundan sonra burs veremeyecek olan kuruluşlar taslakta tek tek belirtiliyor. Genel ve katma bütçeli idareler dışındaki kuruluşlarca, kendi alanlarında özel olarak okuyan öğrenciler için verilecek burslar YURTKUR tarafından karşılanacak. Ancak bu şekildeki öğrencilere ödeme yapılabilmesi için bu kurumların gerekli parayı YURTKUR'a ödemesi gerekecek.

Öğrencilere YURTKUR dışında sadece ?belediyeler, vakıflar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve benzeri kuruluşlar' burs verebilecek. Ancak bu kuruluşlar yardımların türü, miktarı ve öğrenci kimlik bilgilerini yardımın yapılmaya başlandığı tarihten itibaren 10 gün içinde YURTKUR'a bildirecek. Böylece YURTKUR, burs alan öğrencilerle ilgili kapsamlı bir banka oluşturacak. Burs vermek isteyen özel şahıslar veya şirketler de YURTKUR'un burs alanlar bankasından yararlanabilecek. Böylece herhangi bir yerden burs alan öğrenci çok kolay bir şekilde tespit edilebilecek.

Taslakta getirilen diğer önemli değişiklik ise, öğrencilerin kredi taahhüt senetleri için notere para vermeyecek olması. Kredisi çıkan bir öğrenci, ilk ayki kredi parasının yarısını notere veriyordu. Şimdi ise senetlerin noterde tanzim ve tasdik edilmesine ilişkin iş ve işlemler, vergi, resim ve harca tabi olmayacak. Ayrıca YURTKUR'un verdiği burs, kredi ve nakdi yardımlar haczedilemeyecek. Böylece öğrencinin borcu karşılığında kredisi veya bursuna el konulamayacak. Yasanın çıkacağı günden önce öğrencilere burs veren kamu kurum ve kuruluşları, bunları ödemeye devam edecek. Ancak, bu öğrencilerin bilgileri ve ne kadar burs verildiği YURTKUR'a en geç 60 gün içinde bildirilecek.

Kanun taslağının amacının ?her öğrenciye bir burs vermek' olduğu belirtiliyor. Mevcut burs ve kredinin de 100 milyon liranın üzerine çıkarılması planlanırken, böylece daha fazla öğrenciye daha yüksek miktarda burs verilebileceği kaydediliyor. Burs ve kredinin tek elde toplanmasının ise, bir öğrenciye birden fazla burs verilmesini önleyeceği ifade ediliyor. ?Bazı öğrencilerin değişik yerlerden fazla sayıda burs aldığı, bazılarının ise ihtiyacının olmasına rağmen burs alamadığı'nı belirten yetkililer, kanun taslağının bu şikâyetleri gidermeyi amaçladığını kaydediyor.

YURTKUR, geçen sene farklı sınıflardaki toplam 490 bin üniversite öğrencisine 65'şer milyon liralık öğrenim kredisi, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ise, yaklaşık 140 bin öğrenciye karşılıksız 65'şer milyon liralık burs vermişti.

zaman


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber