ÖMÜ Rektörü Bernay kadrolaşmaya gitmektedir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun'daki bazı dernek ve sendikalar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ın, 80 doktoralı araştırma görevlisinin işlerine son verilmesiyle ilgili "Üniversitemizde kıyım yapılmamaktadır" sözlerinin kamuoyunu yanıltıcı olduğunu öne sürdü. Dernek ve sendika temsilcileri, Bernay'ın üniversitede kadrolaşmaya gittiğini iddia etti.

Türk Eğitim-Sen Samsun Şubesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER), Samsun Aydınlar Ocağı, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şubesi ortak bir basın açıklaması yaparak Rektör Bernay'ı eleştirdi.

Basın açıklamasında, 2547 sayılı yasaya göre, fakülte ve yüksekokulların araştırma görevlisi kadrosuna atananların, daha önceleri "asistanlık" görevinde bulunma zorunluluğu olduğu ve üniversitede öğretim üyesi sınavlarında başarı gösterip 'devlet memuru' sıfatıyla işe alındıkları hatırlatıldı.

Açıklamada, "YÖK Yasası'nın çıktığı 1981 yılından beri bütün üniversitelerdeki uygulamalar bu yöndedir. Halen profesör ve doçent gibi kadrolarda bulunan öğretim üyelerinin tamamına yakını bu süreçten geçmişlerdir" denildi. Rektör Bernay'ın "Üniversitemizde ne bir kıyım vardır ne de bilim adamı harcanmaktadır" sözlerine de atıfta bulunulan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye şartlarında 80 bilim insanının haksız bir biçimde işine son verilmesi ve ailesinin ekmeksiz bırakılması kıyım değilse nedir? Bunu kıyım olarak görmemek nasıl bir vicdan, nasıl bir etiktir? Haksızlıklara karşı koymak ne zamandan beri karalama kampanyası olmuştur? Artık mızrağın çuvala sığmadığı açıktır. Bernay, bütün bu açıklamalar sürerken bile adrese teslim kadro ilanı ve kadrolaşma faaliyetine devam etmektedir.

Rektörlüğün 25.5.2005 tarih ve 515-1669 sayılı yazısıyla fakültelere gönderilen yeni ilanı buna örnektir. Öncekilerde olduğu gibi bu ilanda da aynı bölümde yıllardır kadro bekleyen ve işine son verilmek istenen doktor araştırma görevlilerinin yerine, önceden belirlenmiş şahısları işaret eden akademik kadro ilanlarına devam edildiği görülmektedir. Bernay, bu son kadrolaşma girişiminin de öncekilerde olduğu gibi isim isim deşifre edileceğini bilmelidir.

Bernay'ı üniversite akademisyen etiğine uymaya, kendisine emanet edilmiş görevi istismar etmemeye, devlet ciddiyet ve sorumluluğuna gölge düşürmemeye ve toplumsal barışı bozmaktan uzak durmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde toplum vicdanında ve geç de olsa Türk adaleti önünde mahkum olmaktan kurtulamayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber