Ermenilerin dinamit patlattığı taş ocakları Ani Harabeleri'ne zarar veriyor

Kars'a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ani Antik Kenti'nin hemen yanı başında bulunan Ermenistan'a ait taş ocaklarında dinamit patlatılarak yapılan kazı çalışmaları Ani Harabeleri'ne zarar veriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür Bakanlığı ile Ermensitan arasında imzalanan protokolle 2006 yılında dinamitli kazı çalışmaları yapılmasına so0n verilmesine rağmen Ocaklı köylülüleri Ermenilerin zaman zaman dinamit patlatarak kazı çalışması yaptıklarını ile sürdüler.

Milattan önce 300 ile 350 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanılan ve o zamanki nüfusu, şimdi İstanbul ile eşit oladuğu kaydedilen Ani kentinde Ermenilerin yapmış olduğu dinamitli kazı çalışmları sonucunda bir çok tarihi eserin zarar gördüğü ortaya çıktı.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, 2006 yılında Kültür Bakanlığı'nın girişimleri sonucu Ermenistan'ın dinamitli kazı çalışmlarına son verdiğini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay; ?Malumunuz 2006 yılına kadar Ermenistan'da kazı çalışmaları dinamit patlatılarak yapılıyordu. Taş ocağıydı karşı da gördünüz yerler. Ama biliyorsunuz kültürel miras, kültür değerleri evrensel olduğu için bütün dünyanın, bütün insanların olduğu için Kültür Bakanlığımız tarafından gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra Ermenistan tarafından dinamitle yapılan kazı çalışmları sonlandırıldı? dedi.

DİNAMİTLE KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR

Dinamit patlatılılarak yapılan kazı çalışmlarından bir çok eserin zarar gördüğünü ifade eden İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay; ? Şu anda artık dinamitle kazı çalışması yapılmıyor. Ama taş ocağı çalışmaları yapıyorlar. Daha önce hakikaten eserlerimiz oradan dinamitle yapılan taş ocağı çalışmalarından Ani çok büyük zararlar görmüştü . Büyük Katerdral ile Aziz pristis Kilisesi'nde yapılan o çatlakların, o dinamitlerle yapılan çalışmalardan kaynaklandığı bilimsen doneler tarafından verilmişti. Artık öyle bir çalışma yapılmıyor. Bakanlığımız bunun yazışmlarını yaptı?diye konuştu.

ANİ BİR DÜNYADIR AMA DÜNYA BİR ANİ DEĞİLDİR

Ani Ören yerinin dünyanın en güzel ören yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Doğanay, daha sonra özetle şunları söyledi.

?Şu anda biz artık kendi değerlerimize sahip çıkarak, Ani'yi biz dünya yüzüne, yer yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Ben her zaman şunu söylüyorum. ?Ani bir dünyadır. Ama dünya bir Ani değildir' değerlerimize sahip çıkalım. Kültürümüze sahip çıkalım. Evrensel değerlerimize, dünyanın, insanlığın değerlerine sahip çıkalım. Çünkü insanlar değerlerine sahip çıktıkça biraraya gelecekler. Yada bir araya gelmeyi bu eserler sayesinde öğreneceklerdir. Bakın geçmişte de burada insanlarımız birarada yaşamışlardır. Bizde bir arada yaşamayı yine bu eserler sahayesinde öğreneceğiz.?

ERMENİLERİN ANİ'DE GÖZÜ VAR

Ermenistan tarafında yapılan çalışmalarda yine dinamit kullanıldığını iddia eden köylüler; ?Ermenilerin Ani'de gözü var. Ani bizim diyorlar. Ani ve Kars isteyen Ermeniler, taş ocaklarında kasıtlı olarak dinamit patlatıyorlar. Ve Ani Harabelerine zarar veriyorlar. Ermeniler o kadar yer varken neden Ani'nin hemen yanı başında 100-150 metre ilerisinde taş ocağı açtılar. Bu taş ocakları başka yerde de açılabilirdi. Ama sırf Ani'ye zarar vermek için burada taş ocağı açtılar? diyerek tepki gösterdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber