Uşak'ta şap hastalığı ile mücadele çalışmaları

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Arslan, il genelinde 19 mihrak bölgesinde şap salgını olduğunu ifade ederek Trakya'da başarılı olan Arilik uygulamasının gündemde olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şap hastalığının çok sık tip değiştirdiğini bildiren Arslan, ?Bakanlık bu nedenle her yıl ilk ve sonbaharda düzenlenen koruyucu aşılama kampanyalarına son verdi? dedi.

Uşak il genelinde Ocak ayından buyana görülen şap hastalığı ile mücadele çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülüyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şap salgınının görüldüğü mihraklarda hastalığın önlenmesi için 3 kilometre yarıçapında koruma, 10 kilometre yarı çapında ise gözetim alanları oluşturuyor. Şap hastalığı ile ilgili İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Atilla Arslan, kurul üyelerine salgın ve yürütülen mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hastalıkla mücadele kapsamında alınan önlemlerin etkili olduğunu ancak hayvancılıkla uğraşan vatandaşların alınan önlemlere uymasını istediklerini belirten Arslan, ? 2012 yılında yaklaşık 32 bin 500 hayvanı aşıladık. Hastalıkla mücadele çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Mihrakların görüldüğü bölgelerde hayvan hareketlerine izin vermiyoruz? dedi.

AŞILAMA KAMPANYALARI

Şap virüsünün kolaylıkla yayılabildiğini, hastalıklı hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılması gerektiğini belirten Atilla Arslan, ?Şap virüsü çok sık tip değiştiriyor ve kolaylıkla yayılabiliyor. Şap mikrobunda 8 ayrı tip var ve bunların her birinin yüzlerce alt tipi var. Bu nedenle her yıl ilk ve sonbahar aylarında yapılan aşılama kampanyaları artık yapılmayacak. Çünkü aşılar bir önceki döneme uygun virüse göre üretiliyor ancak yeni dönemdeki virüs farklılık gösterdiği için aşılar fayda sağlamıyor. Bakanlık böyle bir karar aldı ve bu yıl ilkbahar için aşılama kampanyası düzenlemedik. Bunun yerine ortaya çıkan tipe göre aşı üretimi yapılacak ve mihrak bölgesinde çevre bazlı aşılama yapılacak. Aşıların ithal edildiği yönünde bir takım söylentiler ortaya atılıyor. Bunlar tamamen yanlış Çünkü aşılar Şap Enstitüsü'nde bakanlığın talebine uygun olarak üretiliyor? dedi.

KORUMA VE GÖZETİM ALANLARI

Uşak il geneline şuanda 19 ayrı mihrak bölgesinde şap salgını bulunduğunu ve bu mihrakların tamamında hastalığın yayılmasını önlemek ve virüsün sönmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını da ifade eden Atilla Arslan, ?Geçen yıl şap salgını nedeniyle onlarca hayvanımız telef oldu. Aldığımız tedbirlerle zararın artmasına engel olduk. Bu salgın ülkemiz genelinde maalesef yaygın olarak her yıl görülüyor. Vatandaşlarımız bazen alınan tedbirlerden şikayetçi oluyor. Ancak yönetmeliklere göre hastalıkla mücadele için bu tedbirleri uygulamak zorundayız. Eskiden şapla mücadelede mikrobun görüldüğü köyde hayvan hareketleri yasaklanıyordu. Ancak artık 3 kilometrelik bir yarı çap belirlenip bu alan koruma bölgesi ilan ediliyor. Ayrıca 10 kilometrelik bir yarıp çap ise gözetim alanı ilan ediliyor. Koruma alanındaki hayvanların dışarı çıkmasına ve dışarıdan hayvan gelmesine izin verilmiyor. Gözetim alanında ise o belgedeki hayvanların meraya çıkmasına izin veriliyor ama gözetim alanına dışarıdan hayvan getirilmesi ve içerideki hayvanların gözetim alanı dışına çıkmasına izin verilmiyor. Çünkü şap virüsü merada 200 gün kalabiliyor. Virüsün tip değiştirme özelliği de bu nedenle ortaya çıkıyor. ? dedi.

ARİLİK BÖLGESİ

Trakya Bölgesi'ndeki Arilik bölge uygulamasının ülke geneline yayılması için bakanlığın altyapı çalışmaları yaptığını da bildiren Atilla Arslan, ?Bakanlığımız bu konudaki çalışmaları sürdürüyor. Trakya Arilik bölgesinde başarıya ulaşıldı. Bu başarıyı bakanlığımız ülke geneline yaymak istiyor. Öncelikle Marmara ve Ege bölgesinde iki ayrı Arilik daha oluşturmak istiyor. Bu konudaki altyapı çalışmaları devam ediyor. Ege'deki Arilik bölgesi Uşak, Aydın, Manisa, İzmir, Denizli illerini kapsayacak. Bu uygulamada virüsün yayılmasını engellemek için hastalıklı hayvanlar bedeli ödenerek telef dahi ediliyor. Arilik statüsü şapla mücadelede etkin bir yöntem. Eğer bu uygulama başlarsa bölgemiz şap hastalığından aşılı Arilik kazanmış olacak. Bakanlığımız; Trakya'daki bu başarının sürdürülebilmesi için alınan önlemlere ek olarak yeni önlemeler de aldı. Anadolu'dan Şap Hastalığından Ari bölge olan İstanbul 'un Avrupa yakası dahil Trakya'ya canlı hayvan sevkleri belli kurullara tabi tutuluyor? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber