Hastalıklar da maliyeti de korkutuyor

Türkiye'de çocuk astımı için yılda ortalama hasta başına 1600 dolar harcandığı belirtiliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce onunla savaşılması hem zaman, hem de maddi kaybı önleyebiliyorken, bazı hastalıkların maliyetinin çok yüksek olması büyük maddi kayıplara neden olabiliyor.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, astımlı çocukların yüzde 30'unda okul kaybı ve hastane yatışları gerektiğinin saptandığını belirterek, ''Çocuk astımı için yılda ortalama hasta başına 1600 dolar harcandığı, ancak bu miktarın hasta ağırlığı ve tedaviye uyumsuzluk ile arttığı bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Çocuk astımının tedavisinin yılda ülkemiz için 2 milyar 688 milyon dolar maliyeti olduğu söylenebilir'' dedi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Dağlı, erişkinlerde en sık görülen hastalıklardan birinin kronik obstriktif akciğer hastalığı (KOAH) olduğuna işaret ederek, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon KOAH hastası bulunduğunu ve hasta başına yıllık tedavi maliyetin 1500 dolar olduğunu bildirdi.

Akciğer kanserinin ise yılda 50 bin kişide teşhis edildiğini ve kişi başına minimum maliyetinin 15 bin lira olduğunu belirten Dağlı, her iki hastalığın da sigara ile oluşup engellenebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber