Yargıtay Başkanı'ndan tutuklu vekiller açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nazım Kaynak: "Daha önceden aday gösterilirken bunların düşünülmesi gerekirdi"

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Kültür Üniversitesi'nde katıldığı bir programdan sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 5 Mayıs'ta emekliye ayrılacak olan Kaynak, "Yaş haddinden dolayı emekli olacağım. Anayasada hakimler 65 yaşına kadar çalışırlar. Anayasada bu hüküm olduğuna göre biz de değişiklik olmadan yaşımızı tamamlayıp gidiyoruz" diye konuştu.

Tutuklu vekillerin durumuna ilişkin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Meclis'teki 4 partinin yasal çözümde anlaştıklarının hatırlatılması üzerine ise Kaynak, "Bu konu siyasi bir konu olduğu için siyasetçiler anlaşıp yasaları değiştirecekler. Ondan sonra da bize uygulaması düşecek" dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

Kaynak, bir basın mensubunun özel yetkili mahkemelerle ilgili sorusuna da, "Özel yetkili mahkemeleri ihtisas mahkemesi olarak kabul etmek gerekir. Bu sebeple özel yetkili mahkemelerin şu anda kaldırılması gerektiğini düşünmüyorum. İhtisas mahkemesi olarak devam etmesi gerektiği kanaatindeyim" karşılığını verdi.

TUTUKLULUK SÜRELERİ

Tutukluluk süreleriyle ilgili bir soru üzerine, "Tutukluluk süreleri için biz her zaman söylüyoruz yargılamada esas olan tutuksuz yargılamadır" diyen Yargıtay Başkanı Kaynak, tutukluluğun bir tedbir olduğunu ve bunu mahkemelerin uyguladığını söyledi. Kaynak, tutukluluk süreleriyle ilgili yasalarda kabul edilmiş olan süreleri aşan bir durum olmadığını ifade ederek, "Biz diyoruz ki dosyaları bir an önce bitirelim, dosyaları makul sürede bitirelim. Dosyaların makul sürede bitirilememesinden kaynaklanan bir sebepten oluyor bu tutukluluk süresi. Eğer davalar süresinde bitirilse tutukluluk denen bir şey ortada kalmayacak, karar verilecek, ya tutuklanacak ya da tutuklanmayacak veya hüküm verilecek" şeklinde konuştu.

Tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili soru üzerine, "Siyasi bir çözüm lazım" diyen Kaynak, şunları söyledi: "Siyasi bir konu olduğu için bunlara pek girmiyoruz. Daha önceden aday gösterilirken bunların düşünülmesi gerekirdi. Suçlu veya herhangi bir sebeple tutuklanmış olan kişilerin aday gösterilmiş olmasını belirtmek istiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber