SAGEM'e konuk olan İpekdal, koruyucu aile müessesesini anlattı

Samsun Gelişim Merkezi Derneği (SAGEM)'nin geleneksel hale getirdiği ?Çarşamba Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Programda, İpekdal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün sosyal hizmet modellerinden 'koruyucu aile' hakkında bilgiler verdi. İpekdal, ?Koruyucu Aile Hizmeti; çocuğa ailesinin bakamadığı durumlarda veya çocuğun evlat olarak verilmesinin mümkün olmadığı veya uygun görülmediği durumlarda, devletin sağlayacağı destekle bu çocuğun öz ebeveyninin yerini alabilecek bir aile yanında geçici ya da sürekli olarak bakımının sağlanmasıdır.? dedi.

Müdürlük olarak koruyucu aile hizmetindeki amaçlarının, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi, örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını bir aile yanında devam ettirmesini sağlamak olduğunu kaydeden İpekdal, koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamının çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşıdığını belirtti. Konuşmasına koruyucu aile olarak bir çocuğun bakımını üstlenme hakkında teknik bilgiler vererek konuşmasına devam eden Adnan İpekdal, ?Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Hizmetlerinin odağı, çocuğun aile yanında yetişmesi olduğundan, her ikisinde de ailelerin seçim kriterleri aynıdır. Ancak aile Evlat Edinme yolu ile hukuksal bir süreci tamamlayarak velayet hakkını alırken, Koruyucu Aile Sistemi'nde aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşmaktadır. Çocuğun velayeti koruyucu aile hizmetinde biyolojik ailesinde kalmaktadır.? diye konuştu.

Çocukların, koruyucu aile hizmetinden yararlandırıldığında öz ailesi ile iletişimini müdürlük aracılığı ile sağladığını kaydeden İpekdal şöyle konuştu: ?Koruyucu ailenin adı, adresi gibi bilgileri öz aileye verilmemektedir. Bir aile en fazla 3 çocuğa Koruyucu Aile Hizmeti verebilir. Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için bakım, eğitim, yetiştirme harcamaları nedeniyle aylık ücret ödenir.(Ortalama 275- 500TL arasında çocuğun yaşına göre değişmektedir.) Eğitim ve giyim harcamaları için ayrıca ücret ödenmektedir. Hastalanmaları halinde kendilerine verilen sağlık karneleri ile hiçbir sevke gerek kalmadan devlet, üniversite hastanelerine ayaktan veya yatarak tedavi için götürülmektedir. Okula giden çocuklar için servis, okul harçlığı, etüt, kurs yaz okulu, harç, sınav, kayıt ücreti ödenir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber