Öğrencilere tasarruf çağrısı yaptı

Yıldız, öğrencilere "Tasarruf tedbirleri ile elektrik faturasını ne kadar düşürebilirseniz, aileniz o parayı size versin" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri'de ısı yalıtım sistemleri fabrikasını hizmete açtı.

Bakan Yıldız, BETEK firmasına ait İncesu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 20 tasarruf kabiliyeti ve kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Yıldız, ''Bunu çok iyi olduğu için söylemiyorum. Bu, aynı zamanda bir itiraftır. Biz, 1000 dolarlık bir gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için 290 litre eş değer petrol enerji harcıyoruz. Fransa ve Almanya'da bu, 200 litrenin altında, Japonya'da 100 litre civarında. Tasarruftan, israfı önlemekten, yeni kaynaklar oluşturmaktan başka çaremiz yok'' diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Bakanlık olarak enerji tasarrufuna önem verdiklerini, yeni binalara enerji tasarrufuna, ısı yalıtımına uygun inşa edilmeden enerji tasarruf vesikası, yapı kullanma ruhsatı vermediklerini anımsattı.

Yıldız'dan öğrencilere tavsiye

Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'nin öğrenciler arasında enerji verimliliği konusunda düzenlediği resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada da, enerji tasarrufunun önemine değindi.

Türkiye'nin enerji kaynaklarında büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:

''Dışardan petrol ve doğalgaz alıyoruz. 100 birim enerji kaynağımız varsa bunların 72'isini yurt dışından alıyor, bunun için 50-60 milyar dolar gibi çok büyük paralar ödüyoruz. Bunları yerli kaynak haline getirmek için bir yandan gelişen teknolojiyi rahatımız için hayatımıza uygulayacağız, bir yandan da israf etmeyip tasarruf edeceğiz. Bunun için herkese büyük görevler düşüyor. Evinizde uygulayacağınız tasarruf tedbirleri ile elektrik faturasını ne kadar düşürebilirseniz, aileniz o parayı size versin. Evinize 50 lira elektrik faturası geliyorsa, sizin uygulayacağınız tasarruf tedbirleri ile bu rakam 45 liraya düşüyorsa, 5 lira sizin olsun. Bu konuda yapacağımız çok iş var. Evdeki 5 liralık tasarruftan fabrikalarda yapılacak 5 bin liralık tasarrufa kadar hepsi bizim için önemli.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber