Sezerden Erdoğan'a ?Vekil bürokrat' uyarısı!

Haber Giriş : 04 Haziran 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, atanmasını uygun görmediği kişilerin bürokraside vekâleten göreve getirilmemesi konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı'nın dünkü basın toplantısında, Sezer'in 7 Mart tarihli yazısı dağıtıldı. Atanmasını uygun görmediği kişilerin üst düzey görevlere vekâleten getirilmesinin süreklilik kazandığını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
"59. hükümet döneminde gelen 2340 atama kararnamesinden 306'sı imzalanmayarak geri gönderilmiştir. Atanmak istenenlerin kimileri, kamu yararı ve hizmetinin gereği olarak bu görevlerde bulunmaması gereken kişilerdir. Uygulamada bu kişilerin atanmak istenilen görevlerde vekâleten çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.

İstihdam modeli
İstisnai bir yöntem olan vekâlet statüsünün istihdam modeline dönüştürüldüğü saptanmaktadır. Üst düzey göreve, geniş bilgisi ve üstün deneyimiyle tüm kademelerden geçerek yükselmiş, başarısızlığı saptanamayan kamu görevlilerinin salt siyasal nedenlerle görevden alınması, kamu hukuku ve geleneklerle bağdaşmamaktadır."
"Görevden alınması uygun görülmeyen ya da görülmeyeceği düşünülen görevlilerin işlemlerine ilişkin kimi nedenlerle inceleme ve soruşturma yaptırılarak, hem yıllarını devlete hizmetle geçirmiş kamu görevlilerinin haksız nedenlerle suçlu duruma düşürüldüğü, hem de bu gerekçeyle görevlerinden alınması yolunda kararname hazırlandığı saptanmaktadır. Devletin varlığını ilkeli biçimde sürdürmesi, ehil devlet memurlarıyla olanaklıdır. Devlet memuru hükümeti değil, devleti temsil etmektedir. Çünkü hükümetler geçici, devlet kalıcıdır.

Kamu görevlilerinin sürekli olarak vekâleten yürütülmesi uygulamasına son verilmesinde, devlete ve hukuka olan güvenin ve saygının yitirilmemesi yönünden zorunluluk görülmektedir."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber