Atilla Yayla: Sezer yetkisini aştı, iktidar istediği bürokratla çalışır

Haber Giriş : 04 Haziran 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, hükümetin atamalarıyla ilgili tutumu hukukçulardan tepki gördü. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, Sezer'in yetkisini aştığını söyledi.

Hükümetin istediği bürokratla çalışma hakkına sahip olduğunu belirten Yayla, ?Böyle olmazsa seçim yapmanın bir anlamı kalmaz. Cumhurbaşkanı iktidarın icraatlarından sorumlu değil. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı, bürokratik iktidarın, seçilmiş demokratik iktidarı haklı olmadan kısıtlama çabasıdır. Başbakan, Cumhurbaşkanı'nı muhatap almamalı.? dedi. Yayla'ya göre cumhurbaşkanının devletteki yeri sembolik. Sezer'i ?engeller çıkararak hükümeti zor duruma düşürmek'le suçlayan Yayla, şöyle konuştu: ?Cumhurbaşkanı hükümeti zayıflatmak istiyor. Ancak tam tersi de olabilir. Halk Cumhurbaşkanı'na tepki gösterebilir. Aslında Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne seçtiği isimlere bakmak gerekir. Asıl sorun orada. Sezer aynı görüşe mensup kişileri bir araya topluyor.?

Gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren de, Köşk'ün yönetimi engelleyici bir tavır sergilediğini kaydetti. Sezer'in tavrını yadırgadığını vurgulayan Taşgetiren, ?Hükümet zaten atanabilir siyasi kadro demek. Hükümetler değişince kadrolar da değişir. Sezer'in partizanca bir görünüm sergilemesi, insanlar hakkında peşinen yargısız infaz niteliği taşıyor.? görüşünü dile getirdi. Ahmet Taşgetiren ayrıca Köşk'ün olur olmaz müdahalesiyle ?siyaset kötü bir şey? imajına yol açtığına vurgu yaptı. Türkiye'nin uzun süre istikrarsız koalisyonlar dönemi yaşadığını hatırlatan Taşgetiren, şöyle devam etti: ?Koalisyon içindeki partiler devamlı birbirleriyle didişti. Türkiye, AK Parti iktidarıyla daha istikrarlı bir dönem yaşıyor. Ancak Cumhurbaşkanı koalisyon ortağının direnişi gibi bir tavır sergiliyor. Başbakan sürekli bir engelle karşılaşıyor. Cumhurbaşkanı olaya daha geniş bir açıdan bakmalı.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber