Bakan Çelikten 'bilgi edinme başvurularını reddetmeyin' talimatı

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, vatandaşların, bakanlık teşkilatına yapacağı bilgi edinme başvurularının 'gizlilik' ve 'devlet sırrı' çerçevesine sıkıştırılarak reddedilmemesi için talimat verdi.

Vatandaş eğitimle ilgili bilgilere daha kolay ulaşacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, vatandaşlar tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yapılan "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" çerçevesindeki başvuruların, "gizlilik" ve "devlet sırrı" çerçevesine sıkıştırılarak reddedilmemesini istedi. Bakan Çelik eğitim alanında gizliliğin vatandaşa ve eğitim sistemine bir yarar sağlamayacağını belirterek, konuyla ilgili bir genelge ile MEB taşra teşkilatlarını daha şeffaf olmaları için uyardı.

MEB'e yapılan bilgi edinme başvurularında, bakanlık yetkililerinin inceleme ve soruşturma raporlarının talebi karşısında tereddüte düştüklerini kaydeden Bakan Çelik, sözkonusu bilgi soruşturma dahilinde olduğu durumlarda bile konu üzerinde özenle durulmasını istedi. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereği dilekçe ve raporların örneğinin verilmesinin mümkün olmadığını hatırlatan Çelik, vatandaşların eğitim konusunda bilgi edinme haklarının daha fazla önemli olduğunu belirterek, sözkonusu taleplerde bile katı bir ret tavrı yerine ayrıntılı bilgilendirme yoluna gidilmesini istedi. Bakan Çelik, vatandaşların yerine getirilemeyen taleplerinin de ayrıntılı ve gerekçeli yanıtlanmasını istedi. Bakan Çelik, bilgi edinme başvurularının kanuni süre olan 15 iş günü tamamlanmadan yanıtlanması konusunda duyarlılık göstermelerini istedi.

Gizli bilgiler ayıklanacak

Bakan Çelik, vatandaşın başvurusunun içinde gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler bulunduğu durumlarda başvurunun tamamen reddi yerine, gizli bilgiler dışındaki taleplerin ayıklanarak karşılanmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı'na 2005'in ilk 5 ayında 19 bin 551'i internet üzerinden olmak üzere toplam 19 bin 662 bilgi edinme başvurusu yapıldığı belirtildi. MEB'e Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun yürülüğe girdiği 2004 yılında ise 19 bin 957 başvuru yapılmıştı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber