'Kakava başlıyor'

Dünyanın en neşeli insanları olarak bilinen Romanlar, 5 Mayıs'ta kutlayacakları Kakava'ya büyük bir heyecanla hazırlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roman müziğinin klasikleşen ritmi dokuz sekizlik, ''Etsiz yemek yemezler, Romanlar böyledirler, çalgısız yaşamaz ölürler...'' ezgilerini dillerinden düşürmeyen, saçtıkları neşeyle hüzne yer vermeyen Romanlar, son günlerde hummalı bir hazırlığın içindeler. Bu heyecanlı hazırlığın adı onların deyimiyle Kakava...

Kakava, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeleyen Hıdırellez'in Romanların arasındaki ismi olarak kullanılıyor. Romanlar, bereketi simgeleyen ve bayram olarak niteledikleri Kakava'ya hazırlıklarını sürdürüyor.

Romanların yaşadığı Menzilahir Mahallesi'nin her köşesinde bir Kakava hazırlığına rastlamak mümkün.

Kimi halısını temizliyor, cam siliyor, kimi de Kakava'nın kutlanacağı Sarayiçi'ne giderken bineceği atını tımarlıyor.

Türk dünyası ve Anadolu'da da önemli bir kültür ögesi olarak yüzyıllardır kutlanan Hıdrellezi, Kakava olarak kutlayan Roman kızları bir yıldır sandıklarda özenle sakladıkları gelinliklerini önce naftalinlerinden arındırıp, temizliyor, üzerinde prova ediyor.

Kimileri karınca yuvalarından aldıkları toprağı, gül ağacına asmak için bohçalıyor. Bereketli bir yıl geçirmek için onlarca inanış ve ritüeli canlı tutan Romanlar bunca hazırlığın içinde, onca yorgunluklarına rağmen, yükselen bir Roman müziğinin esintisine kendilerini kaptırarak zaman zaman mola veriyorlar.

Mahalleli hep beraber yüzyıllardır bayram havasında yaşadıkları Kakavalarına en iyi şekilde hazırlanmak için koşuşturuyor.

Çeribaşı da davul ve zurna eşliğinde gezdiği kent merkezinde esnaf ve vatandaşları Kakava şenliklerine davet ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber