'Gözle takip' teknolojisi 'mouse'un pabucunu dama atacak/ Video

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Gözle takip" teknolojisi "mouse"un (fare) pabucunu dama atacak gibi görünüyor.

Bilgisayarlarda fare devrinin sonu yakın... Gelişen teknoloji bilgisayarlarda kullanılan fare gibi kumanda birimlerinin pabucunu kısa bir süre sonra dama atacak görünüyor.

Farenin Yaptığı İş Göz Hareketleriyle Yapılabiliyor

Ekran çevresine göz takibi sistemine sahip kameralar takılıyor. Bunlar kızılötesi ışıklarla kullanıcının göz bebeklerini izliyor, gözde oluşan ışıltılarla ekranda bakılan yeri hesaplayıp sürekli güncelliyor. Yapmanız gereken tek şey, gözlerinizi ekran üzerinde gezdirmek.

Bir teknoloji uzmanı, bu yeni uygulamayla ilgili olarak, "Kullanıcı sadece bakmak istediği yere bakıyor, gerisini sistem hallediyor. Tabii her şey gibi bu da biraz alıştırma gerektiriyor. İlk başta göz kasları çok yoruluyor gibi geliyor ama zamanla geçiyor. Bu uygulama bilgisayar kullanımında kökten değişiklik yapacak" diye konuştu.

Artık sayfa sonuna gelindiğinde aşağıya kaymak, sayfalarda dolaşmak, haritalara bakarken yakınlaştırmak çok rahat bir hâl alıyor.

Bilgisayara kullanıcıyla nasıl iletişime geçileceğinin öğretilmesi dönemine girildiğini söyleyen araştırmacılar uygulamanın bir kaç yıl içinde yaygınlaşacağını belirtiyor.

Gündelik Hayatı da Değiştirecek

Uygulama gündelik yaşamın değişik alanlarına da uyarlanmaya çalışılıyor. Örneğin gözlerini yoldan ayıran ya da uyuklayan sürücünün uyarılması gibi bir sistem geliştiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber