Vatandaş dava açınca, belediye çareyi kaldırımı sökmekte buldu

Adana'da Büyükşehir Belediyesi yaptığı bir uygulama ile vatandaşlarla karşı karşıya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Çukurova ilçesindeki Turgut Özal Bulvarı'na cephesi bulunan apartman sakinleri belediyenin kamulaştırma yapmadan kendilerine ait alanda kaldırım düzenlemesi yaptığını iddia ederek, şikayetçi oldu. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'Kamulaştırmasız el koyma' gerekçesiyle açılan kimi davalarda Büyükşehir Belediyesi kusurlu bulunarak, kat maliklerine tazminat ödemeye mahkum oldu.

Bulvar üzerindeki çok sayıda daire sahibinin aynı taleplerle mahkemeye başvurmaları üzerine Büyükşehir Belediyesi, apartman yöneticilerini bir yazı ile uyardı. Dönemin Genel Sekreteri Kaşif Barut imzası ile gönderilen yazıda özetle, ?Belediyemiz, apartmanların ön bahçelerine kat maliklerinin yapması gereken işlemleri ilave maliyet üstlenerek yapmak suretiyle yola cephesi bulunan taşınmazın değerini önemli ölçüde artırmıştır. Düzenleme ile kent estetiğine ve bütünlüğüne katkıda bulunmuştur. Buna rağmen konu bazı apartman sahipleri tarafından yanlış değerlendirilerek, belediyemiz aleyhine davalar açılmıştır. Belediyemiz aleyhine dava açan veya açılan davaları sürdürmekte ısrar eden kat maliklerinin bulunduğu ana taşınmazın çekme mesafesi içerisinde yapılan kaldırım kaplamaları sökülecektir.? denildi.

BELEDİYE ÖZÜR TABELASI KOYDU

Buna rağmen apartman sakinleri davalarından vazgeçmedi, kararı emsal kabul ederek mahkemelere başvuranların sayısı arttı. Zor durumda kalan Büyükşehir Belediyesi, çareyi kimi apartman önlerindeki kaldırımları sökerek, eski haline getirmekte buldu. Bu işlemin yapıldığı yerlere, ?Kat maliklerinin açmış oldukları davaya istinaden kaldırım taşları belediyemizce eski haline getirilmek üzere sökülmektedir. Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.? tabelasını koyan Büyükşehir Belediyesi ile davacılar arasındaki bu sorun nedeniyle vatandaşlar ve binalardaki kiracı esnaflar mağdur duruma düştü.

Büyükşehir Belediyesi ile davalık taraflardan biri de 28 daireli Dosteller Apartmanı sakinleri. Apartman yöneticisi Nedim Hocaoğlu, avukatların kendilerini aramasıyla bu durumdan haberdar olduklarını söyledi. Belediyenin kendilerine ?ya davayı geri çekeceksiniz veya bina önündeki kaldırımları sökeriz' dediğini öne süren Hocaoğlu, ?Daha önce burayı mermerle yaptırmıştık. Ağaç ve güllerimizi söküp, kafalarına göre ektiler. Buranın eski durumuna gelmesini bekliyoruz. Hem mülk sahipleri hem esnaflar zor duruma düştü. Belediye için çok çirkin bir şey. Belediye burayı tekrar yapmazsa yeni bir tazminat davası açarım.? dedi.

"ÜÇ BEŞ AVUKATIN GAZINA GELDİLER"

Kuyumcu Sedat Toklar belediyenin çok güzel bir kaldırım düzenlemesi yaptığını belirterek, kat sahiplerine tepki gösterdi. 7 yıldır kiracı olduklarını hatırlatan Toklar, ?Üç kuruş para alacaklar diye, iki üç avukatın gazına gelmişler. Toz toprak içinde kaldık, rezil olduk. Geçen herkes şikayetçi. Vatandaş da bir anlam veremiyor.? diye konuştu.

Özel Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Atay ise kaldırımların sökülmesiyle gelen hastaları sırtta taşıyarak servise aldıklarını dile getirdi. Atay, sokak kumuyla baş edemeyecek hale geldiklerini aktardı.

TÜRKMEN: BELEDİYE KAMULAŞTIRMADAN KAMUNUN KULLANIMINA AÇTI

Apartman sakinlerinin avukatı Elif Doğan Türkmen, Aytaç Durak döneminde belediyenin Turgut Özal ve Kenan Evren Bulvarlarında kaldırımları genişletme çalışması yaptığını bildirdi. Bu hizmet sırasında belediye lehine bir düzenlemenin gerçekleştiğine dikkat çeken Türkmen, şöyle devam etti: ?Arsa benim, ama belediye burayı kamulaştırmadan, kamunun kullanımına açtı. Hukuken bir işlem yapmadı. Bunun üzerine bazı vatandaşlar, ?kamulaştırmasız el koyma' davası açtı. Buna karşılık belediye daire sahiplerini üstü kapalı tehdit edercesine, yıldırarak davaların geri çekilmesini istiyor. Belediye yaptığı yeri bozuyor, ama vatandaşın yerini bulduğu gibi bırakmıyor. Belediyenin çözüm üretmesi gerekir. Keşke vatandaşlarla el sıkışarak bu işleri yapmış olsalardı. Geçmişteki bir hukuksuzluğun bedelini bugün yine vatandaş ödüyor.?

ALDIRMAZ: AVUKATLAR AİLELERE YANLIŞ BİLGİ VERİYOR

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise bazı avukatların yönlendirmesiyle apartmanların ön bahçe mesafesindeki alanda kaldırım çalışmalarıyla ilgili davaların açıldığını söyledi. Kat sahiplerinin 'para' veya 'yerlerini' istediğini ifade eden Aldırmaz, şunları söyledi: ?Biz de apartmanlara ait yerlerdeki kaldırımları kaldırdık. Kendi bahçeleri, buyursun kullansınlar. Zaten oraları zemin katlardaki dükkanlar kullanıyor. Açılmış iki üç dava var. Oraları da söküyoruz. Bu kez kendileri yapacak. Davanın belediye aleyhine sonuçlanması halinde kat maliklerinin tapu kaydına belediye lehine şerh düşülüyor. Belediye şerh kaldırmadan taşınmazın satış intikal, devir işlemleri yapılmayacağı gibi kredi çekip, üzerinde ipotek dahi tesis edilemez. Avukatlar ailelere yanlış bilgi veriyor. Kazansalar bile kazanmış olmuyorlar, bahçeye ortak oluyoruz.?

Adana 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davacılar M.K. ve Z.K. tarafından açılan davada belediye ?kamulaştırmasız el koyma' nedeniyle 12 bin lira tazminat ödemeye mahkum oldu. Aynı mahkeme E.B.'nin açtığı davada ise kurum haksız bulunarak, 11 bin TL'nin yasal faiziyle davacıya verilmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber