Personel rejiminde maaşa ?tek çatı' planı

Haber Giriş : 07 Haziran 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, memurların çalışma hayatını düzenleyen ünlü 657 sayılı yasayı tarihe karıştırarak, işe girişten yükselme ve maaşa kadar memur sistemini kökten değiştiren taslak için düğmeye bastı.

Kamu Personel Rejimi'ndeki kapsamlı değişiklikler dün ilk kez Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kamu personel rejiminin fevkalade dağınık ve karmaşık vaziyet aldığını söyledi. Çiçek, 657 sayılı kanunun öngördüğü mantığın, sistemin bozulduğunu, personel dağılımında düzensizliklerin ortaya çıktığını, aynı görevi yürüten personel arasında statü ve maaş farklılıklarının oluştuğunu anlattı.

ÇALIŞAN, ÇALIŞMAYAN AYNI: Böylesine karmaşık bir ortamda sistemin de teşvik edici olmadığını belirten Çiçek, çalışanla çalışmayanın aynı maaşı aldığını ifade etti. Çiçek, ?Hatta bugün birçok noktada daha az maaş verilmiş olmasına rağmen herkesin devleti tercih etmesinin sebebi bu işe giren insanın 65 yaşına kadar garantiyi de beraberinde getirmiş olmamasıdır. Çalışmayı teşvik eden özelliği de kalmamıştır' dedi.

DENGE SIKINTISI: Kurumlar arası ücret dengesizliği ve adaletsizliğinin ortada olduğunu, maaş hesaplamalarında farklı kriterlerin uygulandığını vurgulayan Çiçek, ?Ek ödeme tutarları neredeyse esas maaşı geçmiştir. Kamu görevlisinin eline geçen maaş bu, şu miktardır ama bu rakamın elde edilmesinde en alt derecedekinde en az 5 faktör esas alınmakta, 17 faktör arasında hususlar devreye girmektedir. Böylece de kimin neden dolayı maaş alacağını belli bir dengeye oturtmakta ciddi sıkıntılar var' dedi.

REFORM ŞART: Kamu Personel Rejimi'nin bir bütünlük içinde, ele alınması gerektiğine işaret eden Çiçek, ilk sunumun yapıldığını, bundan sonra kamu sendikaları, akademisyenler, diğer kuruluşlarla tasarıya en son şeklini vermek için bir çalışma daha başlatılacağını bildirdi.

REFERANDUMA GEREK YOK: Bir soru üzerine, ?Personel rejimini referanduma götürme gibi bir düşüncemiz yok' diyen Çiçek, referandum hakkının Anayasa'da yer aldığını anımsattı.

MAAŞA TEK ÇATI: Çiçek, maaş ve ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de, maaş ve ücretlerin tek çatı altında toplanması yönünde görüş olduğunu bildirdi. Çiçek, asker, hakim ve savcıların durumunu ise hizmetin özelliklerini de dikkate alarak düzenlenmek istediklerini belirterek, disiplin hükümleri, mesleğe kabuller ve meslekte terfilerin taslağın dışında olduğunu söyledi. Hakim, savcı ve askerlere yönelik Anayasa'dan kaynaklanan bazı ayrıcalıklar bulunduğunu ancak ilgili düzenlemelerin kendi yasaları içerisinde yapılacağını kaydeden Çiçek, 2802 sayılı yasa ilgili bazı düzenleme yaptıklarını da söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber