Yeni Teşvik Yasası cari açığa ilaç gibi gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TUSKON'un Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılarak Yeni Teşvik Yasası ile ilgili iş dünyasını bilgilendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin cari açığa darbe vuracağını ifade ederek, "Teşvik sistemini cari açıkla mücadele edecek bir ilaç olarak kabul ediyoruz" dedi.Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) genel kurul sonrası gerçekleştirdiği ilk Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılarak yeni Teşvik Yasası ile ilgili iş dünyasına bilgiler verdi. Aynı gün düzenlenen Türkiye - Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu öncesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin cari açığa darbe vuracağını belirterek, "Biz bu teşvik sistemini cari açıkla mücadele edecek bir ilaç gibi kabul ediyoruz" dedi. Toplantıda konuşan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise, açıklanan teşvik yasasının iş dünyasına ivme kazandıracağını, özellikle yabacı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinin artmasına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını bildirdi.

800 STK'dan görüş alındı

Türkiye'nin yurtdışında tanıtılması noktasında iş dünyasının katkılarını takdirle karşıladıklarını belirten Bakan Çağlayan, "Teşvik sistemi benim yıllardır eleştirdiği bir konu idi. Ben sizlerin içinden gelen biriyim. Yıllardır bakanlık yapıyorum. Dolayısıyla teşvikte geçmişte olmayan eksikliklerden dolayı sistem tam olarak enjekte edilemiyordu. 2009 yılındaki teşvik sisteminde de bir takım önerilerim olmuştu, ancak o öneriler hayata geçememişti. Ama bugün yaptığımız bu çalışma ile sizlerin karşısına her zaman olduğumuz gibi başımız dik çıkıyoruz" dedi. Türkiye genelindeki bütün oda ve borsaların yanı sıra 800 STK'dan Teşvik Yasası ile ilgili önerileri aldıklarını ve bu sayede metnin ortaya çıktığını bildiren Bakan Çağlayan, "Bugün hazırlanan Teşvik Yasası Türkiye'nin bir taraftan cari açığına darbe vuracak, diğer yandan ise uluslararası yatırımcılar için güvenli bir ortam yaratacak. Biz bu teşvik yasasını cari açıkla mücadeleye karşı bir ilaç olarak görüyoruz. Bu ilaç sayeside Türkiye uluslararası yatırımcılar cenneti halne gelecek" dedi.

Uluslararası yatırımcı Türkiye'ye akacak

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistanlı bir firmanın bir Türk şirketi ile 1 milyar dolarlık bir iş ortaklığı gerçekleştirdiğini anımsatan Bakan Çağlayan, "Türkiye'ye yabancı sermaye aktığını göreceğiz. Zaman içerisinde ithal etmek durumunda kaldığımız ürünlerin ihraç edildiğine de şahit olacağız" dedi. Teşvik Yasası'nı eleştirenlere de yanıt eren Bakan Çağlayan, "Türkiye'de yapılan ithalatın ihracata dönüşümü yüzde 40 seviyesinde. Gübre yüzde 70 ithalata bağlı bir sektor. Otomotiv ise yüzde 56. Sırf muhalefet olsun diye konuşanlar var. Ama hiçbir şey iş dünyasının moralini bozmasın. Kim ne yaparsa yapsın, Türkiye'nin 2023 hedeflerini bozamayacak. İş dünyasına güveniyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki bürokratik problemler çözülmeli

Açıklanan Teşvik Yasası'nın iş dünyasına ivme kazandıracağını belirten TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise, "Yasa özellikle yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinin artmasına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoriuz" dedi. TUSKON Genişletilmiş Yönetim kurulu Toplantısı'nın ardından gerçekleştirilen Türkiye - Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda Zambiya ile olan ilişkileri değerlendiren Rızanur Meral, Zambiya hükümetinin 2030 yılı hedeflerine inandıklarını belirterek, ticaret ve yatırım anlamında bu ülkeye katkı olmaya çalıştıklarını bildirdi. Hükümetler arası mutabakatla iki ülke arasında yaşanan bürokratik problemlerin azaltılması gerektiğini vurgulayan Rızanur Meral, "Türkiye'nin sahip olduğu coğrafya, AB Gümrük Birliği'nin parçası olması, güçlü iç pazarı ve istikrarlı büyüyen yapısı ile ülkemiz dünya ekonomisinde ön plana çıkmakta. İş idamlarımızın dinamikliği ile birlikte dünyanın farklı ülkelerinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Barış Cenneti Zambiya Türk yatırımcıları bekliyor

Forumda konuşan Zambiya Sanayi ve Ticaret Bakanı Robert Sichinga ise, Barış Cenneti olarak nitelendirdikleri Zambiya'ya Türk yatırımcıları davet etti. Zambiya'nın Afrika'nın en barışçıl ülkesi olduğunu vurgulayan Robert Sichinga, "1964'ten bu yana 3 siyasi parti ve 5 devlet başkanı değiştirdik. Ancak bu süreçlerin hiçbirinde problem yaşanmadı. Her zaman barışçıl yollarla bu süreçleri atlattık. Türk iş dünyasını yapacağı yatırımlar hem Zambiya hükümeti taragfından güvence oltaltında olacaktır. Bizim Anayasamız mülkiyet haklarını garanti eder. Farklı sektörlerdeki yatırımlar Türk iş dünyasını bekliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber