Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk Osmaniye'de

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Emeklisine, memuruna sırtını dönen bir anlayışla devlet yönetmenin mümkün olmadığını artık bu ülkeyi yönetenlerin görmesi lazım" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türk Eğitim-Sen Osmaniye Şubesi'nin istişare toplantısına katılan Koncuk, Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa kamu çalışanlarının 1 Ocak'ta alması gereken zammı almadıklarını söyledi. Koncuk, iktidarın 5 ay boyunca kamu çalışanlarına vermediği zam oranından hiç pişmanlık duymadığını savundu. İktidardaki siyasi anlayışın 'ne kadar uzatırsam o kadar kardır' mantığı ile hareket ettiğini ifade eden İsmail Koncuk, "Toplu sözleşme masası kurulmadan önce, kamu çalışanlarına Cumhuriyet tarihi boyunca verilmeyen toplu sözleşme hakkı veriyoruz diye billboardlarda boy boy ilanlar yapacaksınız ama kamu çalışanlarına sendikal hakkı olan Toplu Sözleşme hakkını kullandırmak için tam 17 ay bekleyeceksiniz. 2 Milyon 600 Bin kamu çalışanının, 2 milyon emeklinin, iktidarın gözünde kıymeti işte budur. Bu kıymeti, kamu çalışanları ve emekliler çok iyi görmek ve çok iyi şekilde irdelemek zorundadır. 17 ay boyunca Şike Kanunu 2 defa çıkarıldı. Milletvekillerine 15 dakikada zam yapılan kanun çıkarıldı. Ama bizi 17 ay dikkate almayan bir siyaset anlayışı var" dedi.

"10+10 ZAM YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Türkiye'de 2 milyon 600 bin kamu çalışanının olduğunu hatırlatan İsmail Koncuk, toplu sözleşme masasında birçok eksiklikler gördüklerini bildirerek konuşmasına şöyle devam etti: "Geldiğimiz noktada bir kanun çıktı. Daha ilk gün ara verildi. Bir odaya çekilerek bakanla birlikte çalışma takvimi hazırladılar. Ben toplantı öncesi şöyle söyledim; Bu kanun size çalışma takvimi yapma hakkını verebilir ama bu hakkı kapalı kapılar arasında yapamazsınız. Masada yapacaksınız. Eğer kapalı kapılar arkasında takvim oluşturursanız, biz bundan endişe duyarız. Bu, Toplu Sözleşme masasını anlamsız hale getirir. Önümüzdeki dönemde böyle bir şey yaşanmamalıdır. Hatta bu konuda görüşlerimizi alacak ve takvimi öyle belirleyeceksin. Bütün süreçte de bazı şeyler kapalı kapılar arasında olabilirdi. Doğru şeyler yapacaksanız, herkesin gözü önünde yapmalısınız. Esas olan budur. Şeffaflık dışında hangi usulle ne yaparsanız yapın, isterseniz hayır yaptığınızı zannedin, ondan şer doğar. Biz Kamu-Sen olarak bu yanlışların yapılmasına asla göz yummayacağız. Toplu sözleşmede önemli talepler ortaya koyduk. Bu taleplerimiz içerinde kamu çalışanlarına 2012-2013 yılı için 10+10 zam yapılmasını istiyoruz. Biz masaya iki yıllığına oturturuz. Bu hem 2012 hem de 2013 zamlarımızı belirleyecek bir toplu sözleşmeleri kapsamaktadır. 2 yıl boyunca zam almayacağız. Ne belirlendiyse 2 yıl boyunca o şekilde alacağız. O yüzden bu konu son derece önemlidir."

EMEKLİNİN MAAŞI YARI YARIYA DÜŞÜYOR

Kamu emeklisinin de önemli sıkıntıları olduğuna değinen Koncuk, "Emekli arkadaşlarımızın maaşları yarı yarıya azalıyor. O halde bizim ek ödemelerde emeklilik maaşları da dikkate alınmalıdır. 2 bin lira alan bir arkadaşımızın maaşı birden bire bin 300 TL'ye düşerse, maaşlar yarı yarıya düşerse, alım gücü de aynı oranda düşer. Bugün her evde bir işsiz var. Hatta bazı evlerde 2 işsiz var. 2 milyon Üniversite mezunu işsiz geziyor. 750 bin Meslek Yüksek Okulu, 3 milyon civarında ise lise mezunu işsizimiz var.

Tabi okumamış olan işsizleri saymıyoruz. Türkiye bu tablo ile hiç iyiye gitmiyor. Emekliler konusunun üzerinde mutlaka durulmalıdır. Bu konu bizim kırmızıçizgilerimiz arasındadır. Senin emeklilik süren 30 yılla sınırlandırılmış. 30 yıldan sonra çalışırsan bu süre hiç dikkate alınmıyor. Ancak işçilerde alınıyor. Devlet memurlarında alınmıyor. Bu nasıl mantık? Bunun düzeltilmesi lazım. Vergi giderlerinin de düzeltilmesi lazım. Vergi girdilerini kepçe ile alınan, kaşık ile verilen bir sistemle işletiliyor. Hem çalışanlarımıza hem emeklilerimize özel hizmet tazminatına artı olarak 100 TL zam istiyoruz" diye konuştu.

"AÇ MÜSLÜMANLAR İSTEMİYORUZ"

Genel Başkan İsmail Koncuk, kamu çalışanlarına ve emekliye Kurban ve Ramazan bayramları öncesi bir maaş ikramiye verilmesi gerektiğini de belirterek "Sayın Başbakanımız hep söylüyor; 'Dindar nesil yetiştirelim' diye. Elbette dindar insanlar yetiştirelim. Memleketini seven, milliyetçi, vatansever, bu ülkenin her derdi ile ilgilenen, insan haklarına saygılı bir nesil yetiştirelim. Ama bizim insanımız, kamu çalışanlarımız, emekliler, Kurban Bayramı'nda kurban kesemiyor. Ramazan Bayramı'nda çocuklarına hediye alamıyor. Aç insanlar önce kendi inançlarını yerler. Onun için emeklilerimize, kamu çalışanlarımıza hiç olmazsa Kurban ve Ramazan Bayramı'nda bir maaş ikramiye verilmesi gerekiyor. Öyle Müslümanlık sözle, lafla olmuyor. Biz aç Müslümanlar istemiyoruz. Yarına güvenle bakan, karnı tok, başı dik Müslüman, Türk Milleti istiyoruz. Bunu mutlaka sağlayalım. Sosyal devlet bunu gerektiriyor. Emeklisine, memuruna sırtını dönen bir anlayışla devlet yönetmenin mümkün olmadığını artık bu ülkeyi yönetenlerin görmesi lazım. Kamu çalışanlarının makul taleple gelmesi isteniyor. Ben de 'makul talep nedir' diye sordum. Makul talep; kamu çalışanlarının, emeklilerin rahat yaşamalarından daha makul talep olur mu? Gerçek anlamda insanı yaşatmak lazım. İşte pastadan ayrılması gereken pay onları mutlu edecek şekilde olmalıdır. Biz bütün pay kamu çalışanlarına verilsin demiyoruz" şeklinde konuştu.

İsmail Koncuk, "Türkiye Kamu Sen, toplu sözleşme masasında manevra yapılmasına izin vermeyecek. Bizim bir duruşumuz olmalı" diyerek konuşmasını tamamladı. Toplantıya, Genel Başkan İsmail Koncuk'un yanı sıra Türk Eğitim-Sen Genel Mali Sekreteri Seyit Ali Kaplan, Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Engin Kocakaplan, Türk Eğitim Sen Osmaniye Şube Başkanı Ahmet Rasim Asker, Osmaniye Kamu-Sen İl Temsilcisi Beyazıt Aslan, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda sendika üyeleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber