Rekabet Kurulu maaş promosyonuyla ilgili kararını verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rekabet Kurumu yaptığı incelemede; Kamu kurumlarının çalışanların maaşlarını bankalarla yaptıkları protokoller çerçevesinde tek bir banka aracılığıyla ödemelerinin rekabeti bozduğu iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verdi.

Rekabet Kurulu, Digital Platform Teknoloji Hizmetleri A.Ş/Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş'nin uydu platform işletmeciliği piyasasındaki hakim durumunu Cinebeş Filmcilik ve Yapım A.Ş. aleyhine anlaşma yapmayı reddetmek suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine yürütülen soruşturma sonucunda; iddia konusu eylemlerin ''hakim durumun kötüye kullanılması'' olarak nitelendirilemeyeceğine, söz konusu teşebbüse idari para cezası verilmesine gerek olmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulu'nun son kararları, kurumun internet sayfasında yayımlandı.

Buna göre, Digital Platform Teknoloji Hizmetleri A.Ş/Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş'nin uydu platform işletmeciliği piyasasındaki hakim durumunu Cinebeş Filmcilik ve Yapım A.Ş. aleyhine anlaşma yapmayı reddetmek suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine yürütülen soruşturma sonucunda; iddia konusu eylemlerin hakim durumun kötüye kullanılması olarak nitelendirilemeyeceğine, söz konusu teşebbüse idari para cezası verilmesine gerek olmadığına karar verildi.

Kurul, Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Digital Platform Teknoloji Hizmetleri A.Ş'nin Lig TV abonesi olabilmek için ''keyif paketi'' adı verilen paketlerden en az ikisine de abone olma zorunluluğu getirdiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verdi.

Kamu kurumlarının çalışanların maaşlarını bankalarla yaptıkları protokoller çerçevesinde tek bir banka aracılığıyla ödemelerinin rekabeti bozduğu iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.

Türk Hava Yolları A.O'nın Türkiye-Cezayir hattında aşırı fiyat uyguladığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. tarafından TOYBİS veya T-Rnet sistemi üzerinden birtakım bilgilerin bayilere sunulmasının, bayiler arası kritik bilgilerin paylaşımını sağlayarak rekabet ihlalini kolaylaştırıcı eylem niteliğinde olduğu iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Kayseri'de faaliyet gösteren okul servislerinin aralarında anlaşarak pazar paylaşımı ve fiyat tespiti yaptıkları ve bu suretle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri iddiasına karşılık soruşturma açılmasına gerek olmadığına şikayetin reddine karar verildi.

-Bayilik sözleşmeleri-

BP Petrolleri A.Ş. ile yapılan bayilik sözleşmesinin feshedilmesine rağmen tesis edilen intifa hakkının terkin edilmediği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda; Ağaoğlu Akaryakıt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile BP Petrolleri A.Ş. arasında 15 Haziran 2001 tarihli ve 15 yıl süreli intifa hakkı ile en son 21 Mart 2005 tarihli bayilik sözleşmesinden oluşan dikey ilişkinin 18 Eylül 2010 tarihine kadar grup muafiyetinden yararlanma olanağının bulunduğuna ve bu tarihten itibaren grup muafiyeti kapsamının dışında kaldığına, söz konusu anlaşmaya bireysel muafiyet tanınamayacağına, bu nedenle, taraflara gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde aralarındaki dikey anlaşmayı sonlandırmaları gerektiği, aksi takdirde haklarında işlem başlatılacağı yönünde görüş bildirilmesini teminen Başkanlığın görevlendirilmesine karar verildi.

OMV Petrol Ofisi A.Ş. tarafından yapılan dikey anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar yoluyla Rekabetin Korunması Kanunu'nun ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, OMV Petrol Ofisi A.Ş. ve Ömer Aksu arasında ilk olarak 8 Haziran 2006 tarihinde POAŞ lehine tanınan 16 yıllık intifa hakkı ile kurulduğu anlaşılan dikey ilişkinin, 8 Haziran 2011 tarihine kadar grup muafiyetinden yararlanma olanağının bulunduğu ve bu tarihten itibaren grup muafiyeti kapsamının dışında kaldığı, söz konusu anlaşmaya bireysel muafiyet de tanınamayacağı, bu nedenle de taraflara gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde aralarındaki dikey anlaşmayı sonlandırmaları gerektiği, aksi takdirde haklarında işlem başlatılacağı yönünde görüş bildirilmesini teminen Başkanlığın görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

OMV Petrol Ofisi A.Ş'ye yönelik bir başka ihlal iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da OMV Petrol Ofisi A.Ş. ile Çakal Kuyumculuk, Zirai Aletler, Petrol İnşaat Gıda Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında 28 Haziran 2006 tarihinde POAŞ lehine 15 yıl süreyle tanınan intifa hakkı ve 30 Haziran 2006 tarihli ve 5 yıl süreli bayilik sözleşmesinden oluşan dikey ilişkinin 28 Haziran 2011 tarihine kadar grup muafiyetinden yararlanma olanağının bulunduğuna ve bu tarihten itibaren grup muafiyeti kapsamının dışında kaldığına, bununla birlikte taraflar arasındaki dikey anlaşmaya konu bayilik sözleşmesinin feshedilmiş ve yine ilgili anlaşmaya konu intifa hakkının terkin edilmiş olması nedeniyle OMV Petrol Ofisi A.Ş. hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Hazır beton alanında uyguladığı bayilik ilişkileri bakımından Sançim Bilecik Çimento Madencilik Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Rekabetin Korunması Kanunu ihlal edip etmediği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Bayburt İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Elitbay İnşaat Danışmanlık Otomotiv İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Özgün Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Şenbay Madencilik Turizm İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ihalelere danışıklı teklif verdiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Rekabet Kurulu, Yazılım Test ve Kalite Derneği'nin, yazılım testi eğitimi ve hizmeti vermeye yetkili firmalara getirdiği akreditasyon koşulları ile piyasadaki tek bir firma dışındaki diğer tüm teşebbüslerin bu alanda faaliyet göstermelerini zorlaştırdığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönünde karar aldı.

Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Limited Şirketi, Microsoft Corporation ve Microsoft Ireland Operations Limited'in hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

EAE Elektrik Asansör Endüstrisi İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile HB Elektrik Proje ve Müşavirlik Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin Türkiye busbar sistemleri pazarında Rekabetin Korunması Kanunu'nu ihlal ettikleri iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verildi.

-Birleşme ve Devralma-

Webasto Comfort Italy Holding S.r.l. tarafından, Diavia S.r.l.'nin hisselerinin tamamının ve bağlı kuruluşu aracılığıyla Diavia S.A'nın hisselerinin yüzde 50'sinin Delphi Italia Automotive Systems S.r.l.'den devralınması işlemine izin verildi.

Kurul, Cimpor-Cimentos de Portugal, SGPS, S.A.'nın kontrolünün aleni hisse alım teklif yoluyla Camargo Corrêa S.A. tarafından devralınması işlemine izin verdi.

Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsünün yapım ve işletmesi için Astaldi S.p.A ile Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından ortak kontrol edilecek Ankara Etlik Hastane Sağlık Hizmetleri İşletme Yatırım A.Ş'nin kurulması işlemine izin verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber