Yörük kültürünü şenliklerde çadır kurarak yaşatıyor

Antalya'da yaşayan Çelebi Yörük Bey'i Durmuş Tez, atalarından miras kalan Yörük kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere taşımak için şenlikleri gezip, buralarda çadır koruyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelebi Beyliği'nin kollarının Konya, Aydın, Antalya Serik, Aksu ve Abdurrahman beldesinde yaşadığını belirten Tez, dedesinden kalma bir asırlık kepenek ile 80 yıllık fotoğrafını gözü gibi koruduğunu söyledi.

Çadır kurma geleneğini Yörük çocuklarının şehir kültürüne yenik düşmemesi için sürdürdüğünü belirten Tez, geçmişini bilmeyen milletlerin eninde sonunda kendine ait öz değerlerini ve kültürünü kaybetmek zorunda kalacağını kaydetti. Yörük çadırının en önemli özelliğinin yazın serin, kışın sıcak tutması olduğunu belirten Tez, çocukları ve torunlarının Yörük kültüründen uzak kalmaması için çadır kurma ve geleneklerini ömrünün sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi. Tez, "Yörük çadırı bizi biz yapan değerimizin en önemli simgesi. Günümüzde Yörükler göçebe hayatından şehirleşmeye doğru kaymaya başladı. Şehirleşme ile birlikte kültürel değerlerimizi kaybediyoruz. Kültürel değerlerimizi kaybetmemek için şenlik şenlik ve Türkmen düğünlerini dolaşarak beyliğimi tanıtıyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber