Askeri ihalede 'kazı' vurgunu

Haber Giriş : 08 Haziran 2005 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Savcılık iddianamesinde 1,5 trilyonluk malzemeye onay vermediği için ?hakkında irtica soruşturması var? denilerek tehdit edildiği belirtilen Binbaşı Faruk Kurşun, görevi ihmal suçlamalarına karşı kendini savundu.

Görevi ihmal iddialarını reddeden Kurşun, müteahhit Özmen'in komuta binası inşaatında fazladan binlerce metreküp kazı yapılmış gibi gösterdiğini kaydetti.

Oğulbey Köyü Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan dava, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde sürüyor. Dünkü duruşmaya müteahhit Ali Osman Özmen ile diğer sanıklar ve avukatları katıldı. Hakkındaki görevini ihmal ettiği iddiası ile ilgili kendini savunan kontrol mühendisi Binbaşı Faruk Kurşun, ?Konu çok kapsamlı ve geçmişle ilişkilidir. Ben elektrik uzmanıyım ve sorumluluğum yok. Değil görevin ihmali, kendimi ve ailemi ihmal ederek çalıştığımı sıralı amirlerim biliyor.? diye konuştu. Mahkeme heyeti, daha sonra Kurşun'un askeri savcılıkta verdiği ifadeyi okudu. Kurşun ifadesinde, müteahhit firmanın 300 metrekarelik komuta binası için 48 bin metreküp kazı yapıldı gibi gösterdiğini, böyle bir kazı miktarıyla 75 metre derinliğe inilebileceğini vurguladı.

Kazı ihalesindeki yolsuzluğunu müteahhit Özmen'in talimatıyla şantiye şefi Bahadır Gülse'nin yaptığını savunan Kurşun şöyle devam etti: ?Özmen bana kızdı. ?Sen elektrikçisin, işimize karışma' dedi. Özmen her tarafta işini bağlamıştı. Genelkurmay'da ne kadar harcanmayan ödenek varsa Özmen'e hak ediş olarak aktarılırdı. Özmen, eşimin başörtülü olması nedeniyle irticacı olduğum söylentisi yayıyordu.? Firmanın, inşaat alanında bin ton dinamit kullanıldığı gerekçesiyle parasını aldığını anlatan Kurşun, ?MKE, böyle bir alım olmadığını bildirdi. Diğer sorduğumuz yerler de cevap vermedi. Şirketten fatura istedik, göndermediler.? diye konuştu.

Kurşun'un ifadelerini reddeden Özmen, hafriyatların usulsüz yapıldığı gösterilerek hakkında dava aşamasına gelindiğini kaydetti. Özmen, ?O kadar güçlü olsaydım, askeri mahkemede yargılanmaz, cezaevinde yatmazdım.? dedi. Eski Ankara İnşaat Emlak Başkanı emekli Albay Tuğrul Balaban da duruşmada söz alarak, ?Benim yönetici olduğum dönemde hiçbir inşaat, müteahhit açısından kurtarılmış bölge olmamıştır. Olsaydı o müteahhidi yaşatmazdım.? dedi. Sanıkların avukatları sanık Faruk Kurşun'un, bu davada hem sanık hem tanık hem de kazı hesapları konusunda bilirkişilik yapan bir konumu olduğunu belirterek, ?Kendisinin savcılıkla işbirliği içinde olduğu açıktır. Ajan provokatördür. Beyanlarını kabul etmiyoruz.? dedi. Mahkeme heyeti, müteahhit Özmen hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına, mal varlığı üzerindeki tedbirin devamına karar verdi. İddianamede, 38 sanık hakkında 1,5 yıl ile 45 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları talep ediliyor.

Binbaşı Kurşun, irticayla tehdit edilmişti

Askeri savcılığın iddianamesinde, brülör (doğalgaz sistemlerinde ateşleyici mekanizma) için 1,5 trilyonluk malzemeye onay vermeyen kontrol şefi Binbaşı Faruk Kurşun, ?irtica soruşturması? ile tehdit edildiği bilgisi yer almıştı. Kendisini MİT görevlisi olarak tanıtan Hüseyin Özcan'ın, Binbaşı Kurşun'a imza atması halinde ?soruşturmayı kapatabileceğini ve 300 milyar lira kazanacağını? söylediği bildirilmişti. Teklife de hayır cevabı veren Binbaşı ?Çoluk çocuğunuz var, yazık olur. Bir kez daha düşünün.? diye uyarılmıştı. İddianamede rüşvetin boyutu anlatılırken iki yıl sonra aynı paraya aynı malzemeden 6 tane alınabildiğine dikkat çekiliyordu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber